Hans Christian Andersen Ödülleri sahiplerini buldu

Nisan 16, 2024

Hans Christian Andersen Ödülleri sahiplerini buldu

İlksatır Çocuk tarafından bu yıl Türkçeye kazandırılan “Ninemin Bahçesi” adlı kitabın çizeri Sydney Smith, illüstrasyon dalında çocuk ve gençlik edebiyatının en prestijli ödüllerinden biri kabul edilen Hans Christian Andersen Ödülü’ne değer görüldü.

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Kitapları Kurulu (IBBY) tarafından her iki yılda bir, çocuk ve gençlik edebiyatında kalıcı eserler vermeyi başarmış bir yazar ve çizere verilen Hans Christian Andersen Ödülleri Bolonya Çocuk Kitapları Fuarı’nda düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Kanadalı şair Jordan Scott’un yazdığı ve İlksatır Çocuk tarafından şubat ayında Türkçeye kazandırılan Ninemin Bahçesi (My Baba’s Garden) adlı kitabın çizeri Sydney Smith, illüstratör dalında ödülün sahibi oldu. 

Sanatçının hem yazıp hem resimlediği son kitabı Do You Remember? (2023) da, İlksatır Çocuk’un yayın programında yer almaktadır.

1956 yılından bu yana Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen adına çocuk ve gençlik edebiyatı yazarlarına verilen ödüle 1966’dan itibaren illüstratör dalı da eklenmiştir. 2024 yılında illüstratör dalında ödüle değer görülen Kanadalı sanatçı Sydney Smith’in hem yazıp hem de resimlediği Şehirdeki Küçük (Small In The City) kitabının yanı sıra sadece resimlediği Nehir Gibi Konuşurum, Kaldırım Çiçekleri, Babamı Beklerken ve Mürekkepçik adlı kitapları da Türkçeye kazandırılmıştır.

Sydney Smith: Kanadalı çocuk kitapları illüstratörü. Hem yazıp hem de resimlediği Şehirdeki Küçük (2020, Small In The City) 2020 Azra Jack Keats Ödülü’yle 2021 Kate Greenaway Madalyası başta olmak üzere pek çok prestijli ödüle değer görüldü. Jordan Scoth’ın yazdığı Nehir Gibi Konuşurum’un yanı sıra Kaldırım Çiçekleri (2022, Sidewalk Flowers) ve Babamı Beklerken (2022, Town Is by the Sea) gibi birçok ödüllü resimli kitabın illüstratörüdür. Art arda dört kez New York Times Yılın En İyi Resimli Çocuk Kitabı Ödülü’ne değer görülen ve 2024 yılında dünya çocuk edebiyatının en prestijli ödüllerinden Hans Christian Andersen Ödülü’nü kazanan Smith, Nova Scotia’da eşi ve iki oğluyla birlikte yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (16 Nisan 2024)

Yorum yapın