Varlık’ın Mayıs sayısı çıktı

Nisan 28, 2022

Varlık’ın Mayıs sayısı çıktı

Varlık dergisinin Mayıs sayısı yayımlandı.

Dergide yer alanlar:

Dosya: “Metaverse: Sanat için yeni bir evren mi?” – Cem S. Sütcü, Merve Zeynep Sarıbek, Selçuk Artut, Fırat Arapoğlu, Oğuz Kuş, Esra Özkan, Fatma Berber

Dosya: “Sina Akyol’un Şiir Mirası” – Abdülkadir Budak, Halim Şafak, Zehra Betül Yazıcı

Şairin Hikâyesi: “Kitaplarına girmeyen bir hikâyesiyle Salâh Birsel” – Erol Gökşen

Yazı: Kabilenin Yazarı (Evren Kuçlu) – Sanat Tarihi Nasıl Anlatılır: Filiz Yenişehirlioğlu ile Söyleşi (Mine Bican) – Çağdaş Sanat: İO’nun Yeni Sesi’nde Şehri Duymak (Hıdır Eligüzel) – Türkçe Günlükleri (Feyza Hepçilingirler) – Cevat Çapan Şiirinde Yolculuklar (Arife Kalender) – Sergüzeşt-i Sahaf Ragıp Efendi (VII) (Süleyman Kaymaz) – Belgesel Film: Melisa Üneri ile Söyleşi (Fatma Berber) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak) 

Şiir: Yavuz Özdem, Engin Turgut, Oktay Taftalı, Altay Öktem, Gülümser Çankaya, Nisa Leyla, Mete Özyılmaz, İlkay Aşık, Cenk Tanova 

Öykü: B. Nihan Eren, Bâki Ayhan T., Nurdan Pak, Eda Al 

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Varlık Kitaplığı: “Kendi Hayatında Ölme Vakti” – Mehmet Eroğlu (Çiğdem Ülker) – “Leyla Mektubum Eline Ulaştı mı?” – İlay Bilgili (Betül Dünder) – “Zenan Kayboldu” – Ela Kiçik (Hande Balkız) – “Gitmek Bir Uzun Öykü” –  Emirali Yağan (Hıdır Işık) – “Kahkaha Rengi” – Şerif Fatih (Korhan Arslan) – “Bir Edebiyat Durağı Küçükçekmece” – Gülsüm Cengiz (Ali Ekber Ataş) – Cemil Okyay ile “Şiiri Eleştiriyle Karşılamak” Üzerine Söyleşi (Gülce Başer)

Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, gezi izlenimlerinden felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Şairin Hikâyesi, Çağdaş Sanat, Türkçe Günlükleri, Nasıl Anlatılır?, Belgesel Film, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

Editörden

Mayıs 2022 sayımızın dosyası “Metaverse: Sanat için yeni bir evren mi?” Dosyamıza katkıda bulunan yazarlar Cem S. Sütcü, Merve Zeynep Sarıbek, Selçuk Artut, Oğuz Kuş, Esra Özkan, Fatma Berber.

Metaverse’le birlikte gündemi “şu sıralarda sadece sanal dünyalarda nasıl oyun oynanacak, nasıl sosyalleşilecek, nasıl alışveriş yapılacak gibi deneyimle ilgili konular” meşgul ediyor ama “bunlar sadece olayın köpüğü” diyen Cem S. Sütcü, “Metaverse” başlıklı yazısında yeni kurulacak dijital evrenin teknolojik ve sosyal çerçevesini tüm yönleriyle okura tanıtıyor. “Refik Anadol gibi dijital sanat ile uğraşanlar, Cem Yılmaz gibi karikatüristler, Koray Birand gibi fotoğrafçılar, DJ Justin Blau gibi müzisyenler eserlerini/ürünlerini NTF formatına çevirerek bunların satışını gerçekleştirmeye başladılar.” “Peki NFT neyi değiştirdi?”

Merve Zeynep Sarıbek, “Zuckerberg’in Ütopyası ‘Metaverse’ ve Görsel Gerçeklik Yanılgısı” başlıklı yazısında “Yeni teknolojiler bize kaçış masalları anlatıyor,” diyor; “gerçekte yakalayamadığımız o rutin dışı hayatı Metaverse’de bir gözlükle yakalamak bize ne kadar süreyle doygunluk ve gerçeklik yaşatacak? Metaverse teknolojisi bu soruları sormaz. Sadece yeni ihtiyaçlar ve tüketim alanları yaratır.” “Fakat burada temel problem şu. İnsan elinde organik bir gerçeklik varken neden yapayına bu kadar ihtiyaç duysun?”

Selçuk Artut, “Metaverse Kimin Gerçeği?” diye soruyor. Gerçeklikle ilişkimizi sorunsallaştıran kurmaca evrenler asırlardır var; Zuckerberg’in “yitirmekte olduğu ticari hegemonyasını tekrar ele geçirmenin yollarını aradığı Metaverse platformu” varoluşumuza dair temel bir unsuru kullanarak neyi amaçlıyor? “Gittikçe bireylerin toplum olma fikrinden koptuğu, birlikteliğe olan inancın törpülendiği, gerçekliklerin verilerle kişiselleştirilmesi yüzünden birlikte yaşanmadığı bir süreçte metaverse bu kopuşun tuzu biberi mi olacak?”

Fırat Arapoğlu, “Metaverse Evreninde Sanat” başlıklı yazısında önemli sorular soruyor: “Siyasal, toplumsal ve teknolojik olanın doğal olarak sanatı da etkileyeceği açıksa, Metaverse ve sanat ilişkisi üzerine neler söylenebilir ve özellikle bu olgu geleceğin sanatını nasıl etkileyecektir? Ayrıca Metaverse fütürist bir ütopya mıdır, yoksa aktüel teknolojik gelişmelere paralel bir ticari pazarlama stratejisi midir? Metaverse sanat dünyasının geleceğini hangi ölçüde etkileyecektir? Metaverse evreninin oluşturduğu dünyanın hikâye kurgusunu kim oluşturacaktır?”

X Media Art Museum Direktörü Esra Özkan ile Fatma Berber’in yaptığı söyleşide “NFT ile kültürel miras sürdürülebilir mi? Sanat Metaverse ile yeni bir gerçekliğe bürünüyor mu?” gibi sorulara cevap aranıyor; interaktif ve disiplinler arası üretim tarzıyla seyircisini de sanatın bir parçası haline getiren müze deneyimi ve dijital sanat tartışılıyor. 

Oğuz Kuş, “Metaverse: Mülkiyet, Yaratıcılık ve Sanatsal Üretim Çerçevesinde İki Yönlü Bir Tartışma” başlıklı yazısında “Sanatın Metaverse’deki dönüşümüne yönelik, dijital alanın mülkiyeti perspektifinden geliştirilen sorular bu yeni teknolojiye şüphe dolu lensler arkasından bakmaya sebep olsa da, Metaverse’ün sanatsal üretimde yenilikler yaratabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor,” diyor. Metaverse’ün mülkleşmesi, sanatsal üretime olan potansiyel etkisi ve bu yeni dijital evrende sokak sanatının nasıl bir hal alabileceği üzerine ilginç yorumlarda bulunuyor.

Haziran sayımızda buluşmak üzere.

edebiyathaber.net (28 Nisan 2022)

Yorum yapın