Varlık dergisinin Ağustos sayısı çıktı

Temmuz 29, 2023

Varlık dergisinin Ağustos sayısı çıktı

Varlık dergisinin Ağustos sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Dosya: “Biyosanat” – Dilay Koçoğulları, Derya Irkdaş Doğu, Elif Çakıroğlu, Gözde Damla Turhan, Filiz Özbengi Uslu, Selen Çiçek, Bedia Ekiz, Sümeyra Gümrah Teltik

İlhan Berk’in Kitaplarına Girmeyen Bir Şiiri [Aura] ve Daha Önce Yayımlanmayan Bir Metni [Sayılar] – (Gültekin Emre)

Yazı: Kesişimsellik Teorisi ve Yukarıda Bir Yerde Eşitlik (Fatma Fulya Tepe) – Resim Sanatı: Alp İşmen ile Söyleşi (Hıdır Eligüzel) – Gece, İhmale Gelmez Bir Gölge (Hüseyin Köse) – Türkçe Günlükleri (Feyza Hepçilingirler) – Metafor Kuramının Kapitone Noktaları (Nizamettin Uğur) – İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Nasıl Anlatılır: Bilge Sayıl Onaran ile Söyleşi (Mine Bican) – Tiyatro Oyunu: Puşkin’in Bilmediği (Faruk Turinay) – Rüzgâr Odası (Yavuz Özdem) – Performans Sanatı: MK Yurttaş ile Söyleşi (Fatma Berber) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)

Şiir: Jim Morrison, Ian Anderson, Tahir Musa Ceylan, Kadir Aydemir, Dündar Hızal, Necmi Karkın, Hatice Hamarat, Rezan Çakar, Meva Yağmur, Aziz Nayır

Öykü: Göksu N. Çakır, Duygu Değirmenci, Meral Çiçeklidal, Güler Kalem

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Kitaplar Arasında: Ayşe Sarısayın ile “Bir Roman Kadar Uzun” Üzerine Söyleşi  (Kemal Gündüzalp) – “Yoklar Kitabı” – Adil İzci (Rüstem Kurtoğlu) – Hüseyin Ferhad ile “Türkçenin Sol Anahtarı” Üzerine Söyleşi (Ahmet Önel) – “Bugün Güzel Şeyler Olacak” – Funda Özsoy E. (Enver Aykol) – “İmparatora Veda” – Aziz Gökdemir (Esra Açıkgöz) – Yusuf Alper ile “Türk Şiirinin Psikanalizi” Üzerine Söyleşi (Kemal Yavuzer) – “Âşıklara Yer Yok” – Tarık Tufan (Yonca Denizarslanı) Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, tiyatrodan felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Nasıl Anlatılır, Performans Sanatı, Türkçe Günlükleri, Resim Sanatı, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Kitaplar Arasında bölümüyle okurlarıyla buluşuyor

Editörden:

Varlık dergisinin Ağustos 2023 sayısının dosya konusu: “Biyosanat”. Dosyamıza katkıda bulunan yazarlar ise Dilay Koçoğulları, Derya Irkdaş Doğu, Elif Çakıroğlu, Gözde Damla Turhan, Filiz Özbengi Uslu, Selen Çiçek, Bedia Ekiz ve Sümeyra Gümrah Teltik.

Biyosanatçı Dilay Koçoğulları, Sümeyra Gümrah Teltik’in yaptığı söyleşide, “Disiplinler arası bir sanat olan biyosanat, felsefi, toplumsal ve çevresel konulara vurgu yaparak sanat ve modern biyoloji arasındaki sınırları bulanıklaştırdı. Biyosanatçıların, yaptıkları işlerle ironik olarak gelecekle savaştıklarını söyleyebiliriz. Bu sanatta biyolojik saldırı ile aynı öğeler kullanılıyor. Vücut parçaları, genler, biyoloji, teknoloji gibi… Farkı, bu öğelerin düşünceye ilham verecek şekilde kullanılıyor olması,” diyor; biyosanatın dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimini anlatıyor.

Derya Irkdaş Doğu, “Canlı Sistemlerle Tasarım: Değişimi Müzakere Etme Fırsatı” başlıklı yazısında “madde ile yaratıcılık arasında bir kültürel aracı olma sorumluluğunu gündemimize” getiren, “tasarım için yeni bir gerçeklik ortaya koyan” biyotasarımı odağına alıyor; canlı sistemlerle tasarımın temel kavramlarını, amaçlarını ve değişim için nasıl öneriler getirebileceğini sorguluyor.

Elif Çakıroğlu, “Biyosanat: Doku Kültürü ve Sanat Projesi” başlıklı yazısında “Transgenik formları içine alan genetik çalışmalar, doku kültürü mühendisliği, hibritleştirme gibi biyoteknolojiyle ilişkili teknikler ve bunların yanı sıra evrim, büyüme, hücre bölünmesi gibi biyolojik süreçleri ele alarak canlıların manipüle edildiği uygulamalar biyosanat projeleri arasında yer alır,” diyor ve biyosanat pratiklerinin biyoteknolojinin ekolojik dengeyi bozma ihtimaline yönelik endişeyi dile getirme biçimi olarak karşımıza çıktığını vurguluyor. Oron Catts ve Dr. Ionat Zurr’un öncülük ettiği Doku Kültürü ve Sanat Projesi kapsamında gerçekleştirilen biyosanat çalışmalarını ve beraberinde doğan etik tartışmaları inceliyor.

Gözde Damla Turhan, Filiz Özbengi Uslu ve Selen Çiçek, “Yaşayanın Estetik Döngüsü: Biyofabrik Hasadı” başlıklı yazılarında “Biyosanat; biyoteknoloji, genetik mühendislik, biyomalzemeler ve yaşayan organizmalarla sanatsal yaratım arasında köprüler kurarken geleneksel sanat formlarının ötesine geçerek yaşamın kendisini bir sanat ortamı olarak kullanır,” diyorlar. Biyosanat ve biyotasarımın teknoloji ile buluştuğu, A. Xylinum bakterisiyle işbirliği sonucunda ortaya çıkan ve tamamen doğada çözünebilen bir moda koleksiyonu olan “Biyofabrik Hasadı” projesini inceliyorlar.

Bedia Ekiz, “Doğa-Sanat İlişkisi, Teknoloji ve Biyosanat” başlıklı yazısında “Biyosanat, aslında, bilimin son yirmi beş yılı aşkın süredir genetik, biyoteknoloji ve genetik dalında sağladığı korkunç gelişmelerin bir yan ürünüdür,” diyor ve sanatçıların eserleri üzerinden bu gelişmelere getirilen eleştirileri özetliyor.

edebiyathaber.net (29 Temmuz 2023)

Yorum yapın