Umutsuzluktan umut çıkarmak: Sokağa Çıkmak Yasak | Burak Soyer

Mart 14, 2022

Umutsuzluktan umut çıkarmak: Sokağa Çıkmak Yasak | Burak Soyer

Sokağa Çıkmak Yasak, yazar-şair A. Talip Koktaş’ın deneme türünde metinlerin yer aldığı ilk kitabı. Yazar bu metinlerinde, pandemi zamanında insanın içine işleyen umutsuzluktan umut çıkarırken aile, dostluk, vefa gibi günlük dertler arasında yok olmaya yüz tutmuş meseleleri de okura hatırlatmaktan geri kalmıyor. 

A. Talip Koktaş’ı insana ve dolayısıyla da hayata dair aşk, hüzün, özlem, sevda gibi duygularla iç içe geçmiş şiirleriyle tanıyoruz. Dizelerinde yüreğinin gözünü kullanan, mazluma her daim koltuk çıkan, onun ‘sessiz çığlığı’ olan Koktaş, Çizge Yayınevi’nden çıkan ilk deneme kitabı Sokağa Çıkmak Yasak’ta, pandemi sürecinde kaleme alınmış metinlerini yine şiirden pek kopmayan bir dille ele alıyor. 

2003 yılından beri öğretmenlik yapan, aynı zamanda editörlük ve köşe yazarı olarak da çalışan A. Talip Koktaş’ın denemelerinde bu kez umuda biraz daha yaklaşmış satırlarla karşılaşıyoruz. Pandemi dönemindeki ruh halimizi hatırlarsak, yoğun bir bilinmezliğin içinde olsa da, insanın en umutsuz anında bile kıvılcımla eşdeğer bir umudu, yarına olan inancı, “Bugünler de geçecek!” sözüne üzerindeki bulutların en karanlık olduğu dönemlerde daha bir sarıldığını, aklında ve yüreğinde kendine daha fazla yer açtığını akıldan çıkarmamak gerek. 

“Henüz nefes alıp verebiliyorsak, bu dünyadan nasibimiz hala varsa ve adına yaşamak dediğimiz olgu damarlarımızda dolaşmaya devam ediyorsa, fırsat da var demektir. Bir güneş nasıl ki gece ile gündüzün arasında araf gibi duruyorsa, hala yaşıyor olduğumuz şu an da dünümüz ile bugünümüz arasında bir araf olarak dursun. Bir kapının eşiğinde duruyormuşçasına… Umutlar için, fırsatlar için, kapanmamış tövbe kapıları için bir araf, bir eşik… Bir öncesinin çetelesini tutarken, bir sonrasının planlamasını yapmamız için… Gayrı benden geçti demeden, yeni gelen gün ile tazelenip, filizlenip, yeşermek için… Karla kaplanmış, buz tutmuş yüreklerin kardeleni olmak için… Yiğit düştüğü yerden kalkar bilinciyle bir diriliş türküsünü dilimizde slogan yapmak için… Bunca zamandır yaptığımız yanlışların üzerine tövbe kalemiyle bir çizik atıp yeni bir sayfaya başlamak için… Birileri adına güneşli günler dediği, benim için çocukların her gününü bayram sevinciyle yaşayacağı günler dediğim zamanlara ermek için…” yazmış mesela ‘Yarın Umudunu ve Duasını Kaybetmeyenlerindir’de. Yazarın yine şiirlerinde çokça rastladığımız “Umut çocuklardadır”a da yine Sokağa Çıkmak Yasak’ta kendine yer bulan metinlerde rastlıyoruz. 

A. Talip Koktaş, vefaya, dostluğa, aileye daha fazla sahip çıkarak, ‘umutsuzluğun doğurduğu umut’ içinde bu kavramları daha da önemseyerek yazmış satırlarını. Sokağa Çıkmak Yasak’taki metinler her ne kadar o ‘kara günler’de yazılmış olsa da, insanın günlük gel-gitleri arasında kaybolmaya yüz tutmuş meselelerin hayati güncelliğini okura unutturmamaya çalışıyor.  

edebiyathaber.net (14 Mart 2022)

Yorum yapın