Türkiye’nin Tahir Elçi davasıyla tanıdığı Türkan Elçi’nin ilk romanı “Mavi Karga” çıktı

Temmuz 26, 2022

Türkiye’nin Tahir Elçi davasıyla tanıdığı Türkan Elçi’nin ilk romanı “Mavi Karga” çıktı

Türkan Elçi’nin ilk romanı “Mavi Karga” Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Başkanı edebiyatçı, öğretmen, avukat ve insan hakları aktivisti Türkan Elçi, daha ilk romanında yıllar içinde olgunlaşmış bir edebiyatçının müjdesini veriyor, bu alegorik metniyle okuyanların yüreğine dokunmayı başarıyor. 

Mavi Karga, baskı ve zulme başkaldıran kargaların romanı: Kargabaş’ın yönettiği ‘Kutsal Mezbele’de leşle beslenip mutsuz gözyaşları döken kargalar, günün birinde sevmek, âşık olmak, hep bir ağızdan şarkı söylemek, baldan tatlı dutları yemek, kanatlarıyla gökyüzüne resimler çizmek için Kargabaş’ın saltanatını yıkıyorlar. Gökyüzünü bir şenlik yerine dönüştürüyorlar. 

Edebiyatla ilişkisini “Yaşadığım haksızlığa uğrama hissi yazma sürecimi daha da derinleştirdi, anlayacağınız edebiyat dünyasına olan yolculuğumun devamını sağladı,” diye özetleyen Türkan Elçi, romanıyla ilgili de şunları söylüyor: “Oluşturduğum karakterler imgeseldir.  Bu karakterleri oluştururken hiç zorlanmadım, çünkü yakınımızda yaşayanlara benzer karakterlerdi. İfade özgürlüğüne tahdidin, tehdidin hüküm sürdüğü bir dönemden geçiyoruz. Adaletten ve vicdandan uzaklaşmış hercü merç bir coğrafyadan  zorba karakterler ve adalet talep eden özgürlükçü karakterler oluşturmak zor olmadı benim için. Her gün soluduğumuzda boğulacak gibi olduğumuz bir atmosferin içinden çıktılar diyebilirim.” (Gökçer Tahincioğlu röportajı, T24)

Kitaptan

“Gözaltında ölümü bekleyen bir kadına bir karga Kutsal Mezbele kargalarının hikâyesini anlatır. Bülbül’e duyduğu imkânsız aşkı, annesinin ölümünü, Şeffaf Karga’yı, yıkılan şehirleri, çöplere atılan insan cesetlerini, dört bir yana asılmış posterlerinden şehre öfkeyle bakan adamı…

Kutsal Mezbele’de leşle beslenip Ötüş Terbiye Konseyi’nin direktifleriyle öten ve bir gün zulme söz verip gökyüzüne özgür kanatlarıyla şenlendiren kargaları…”

Yazar hakkında

Türkan Elçi, Diyarbakır’da doğdu, ilk, orta ve lise öğrenimini Diyarbakır’da tamamladı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdikten sonra on beş yıl Türkçe öğretmenliği yaptı, ardından istifa edip hukuk fakültesini bitirdi. İki çocuk annesi ve halen Diyarbakır Barosu’na bağlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. Eşi Tahir Elçi’nin faili meçhul bir cinayete kurban gitmesinin ardından kurduğu Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nda onun mücadelesini sürdürüyor.

edebiyathaber.net (26 Temmuz 2022)

Yorum yapın