Türkiye’den bir kitaba büyük onur

Ekim 13, 2020

Türkiye’den bir kitaba büyük onur

Her yıl IBBY tarafından dünya çapında gerçekleştirilen ve o yıla ait kitaplar arasında hem tasarım hem de içerik olarak öne çıkanların alındığı listeye, bu yıl, Nacide Berber’in yazdığı ve Deniz Üçbaşaran’ın resimlediği Halet Çambel-Geçmişle Bugünü Buluşturan Kadın (Final Kültür Sanat Yayınları) kitabı seçildi.

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Nacide Berber, 1980 yılında Muğla’da doğdu. Lisansını İ.Ü. İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde; yüksek lisansını İ.Ü. Kadın Sorunları ve Araştırmaları Merkezi’nde yaptı. Halihazırda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü doktora öğrencisidir. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nda çalıştı ve halen gönüllüsüdür. Çeşitli kitap, dergi, gazete ve web sitelerinde yazı ve röportajları yayımlandı. 2012 Dicle Koğacıoğlu Toplumsal Cinsiyet Makale Yarışması’nda üçüncülük ödülü aldı. 2015 itibariyle NTV Radyo bünyesinde “Yol Açan Kadınlar” adlı radyo belgeseli programını hazırlamaya başladı ve bu program aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Radyo Programı dalında ödül aldı. Halen NTV Radyo’da kadınlar, doğa, gastronomi, ritüeller vb konular üzerine radyo programı yapımcılığına devam ediyor. 2016-2018 yılları arasında Kemerburgaz/Altınbaş Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet dersleri verdi.

Deniz Üçbaşaran, İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını aynı kentte tamamladı. Uzun süre İstanbul ve İzmir’de reklamcılık sektöründe çalıştı. Resimlediği ilk çocuk kitabı 2003 yılında yayımlandı. Deniz Üçbaşaran’ın farklı yayınevlerinden yayımlanmış onlarca çocuk kitabı bulunuyor. Piraye’nin Bir Günü isimli kitabı Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından, 2014’ün En İyi Resimli Öykü Kitabı seçildi. 2016 IBBY Onur Listesi’ne girdi. Şapkadaki Balık kitabıyla Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından 2020 IBBY Onur Listesi’ne aday gösterildi.

edebiyathaber.net (13 Ekim 2020)

Yorum yapın