Türkiye’de ilk: 11 kadın şairden “bizim hikâyemiz”e dair belgesel şiirler

Haziran 22, 2023

Türkiye’de ilk: 11 kadın şairden “bizim hikâyemiz”e dair belgesel şiirler

11 şairin buluştuğu “Oraya Kendimi Koydum” Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türkiye’de örneğine az rastlanan belgesel şiir türünde, kaynağını çok sayıda kadının sözlü tarih anlatılarından alan 11 şairin kolektif emeği, Everest Yayınları’ndan çıkan Oraya Kendimi Koydum‘da birleşti.

Hepsi kendi alanlarında yaratıcı, üretken, ilham verici 11 şairin, Asuman Susam, Anita Sezgener, Ece Eldek, E. İrem Az, Mihrap Aydın, Miray Çakıroğlu, Monica Papi, Nur Alan, Petek Sinem Dulun, Selcan Peksan, Sevinç Çalhanoğlu’nun birlikte derlediği bu kıymetli eser, belgesel şiirin (Docupoetry) nadide örneklerinden biri.

Kadınlığın birçok hali, bizim hikâyemiz

Temelde fotoğraflar, mektuplar, sözlü tarih görüşmeleri, makale, haber, günlükler ve yasal belgeleri şiirsel bir yazım tarzıyla birleştiren belgesel şiir türü, bu kez feminist bir gözle buluştu: Bu kitabın temel malzemesi, kadınlarla yapılan sözlü tarih görüşmeleri. 

Şairler, bir akademik çalışma için kadınlarla yapılan sözlü tarih görüşmelerini içeren bizimhikayemiz.org’un açık arşivini, belgesel şiirin ilkelerini gözeterek yepyeni metinlere çevirdi.

Bu kitapta, şiddet görmüş, okutulmamış, ailesinde sesi duyulmamış, bir şeylerin içine sıkışmış, artık hayatının kontrolünü eline almak isteyen kadınların, transların, kendi bedenine yabancılaşmış kadınların, kadınlık görevlerinin, umudun, umutsuzluğun, sesini yükseltebilmenin, pişmanlığın… kadınlığın birçok halinin hikâyesi var.

Benim için mücadele kaynağı sevgi, sevişme, aşk.
Hepimiz aynı şey değiliz ama beraber yaşayabiliriz.
Umutlu olmak istiyorum.
Yaşamak istiyorum.

Sunuş’tan

Bizimhikayemiz.org, Bir alarm, işaret fişeği. Seslerden bir hava sahası. Hayatlar birikmişti orada duyulmaya açık. Bu yaşam dolu,  yaşama doğru kadın hayatlarını kendi sesleriyle daha görünür, fark edilir kılmanın yollarından biri neden şiir olmasındı? Sesleri duyulmayan, konuşmaları anlaşılmayan özneler yerine, onlar adına konuşmak: O her yerdeydi. Onlar adına söz almak değil, o seslere doğrudan yer açmak. Sesin aracı kanalı olmalıydı şiir, şair o sesin taşıyıcısı. Ötekinin varlığına hürmet, ihtimam ile bir karşılaşma deneyimi oluşturmak; yolumuz buydu.

edebiyathaber.net (22 Haziran 2023)

Yorum yapın