Editörün önerisi: “Levanna’nın Gülleri”

Ocak 26, 2023

Editörün önerisi: “Levanna’nın Gülleri”

Affan Fatih Öztürk’ün “Levanna’nın Gülleri” adlı romanının 2. baskısı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle yayımlandı. Okuru farklı coğrafyalara götüren bu çarpıcı romanı öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden

Affan Fatih Öztürk’ün Levanna’nın Gülleri adlı romanı, üç farklı bölge ve üç farklı zamanda; günümüz ABD’sinde bir balıkhanede kapitalizmin, Auschwitz Nazi Kampı’nda ırkçılığın ve Halep Hapishaneleri’nde diktanın temel alındığı etkileyici bir ilk roman.

Romanın ana kahramanı, aşkı ve umudu kinden örülmüş duvarlara çarpan yirmi beş yaşındaki Amin Andy White’tır. ABD’ye göçmüş Suriyeli bir baba ile Sanat Tarihi öğrencisi Amerikalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Önce babası sonra annesi tarafından terk edilen Amin’i teyzesi büyütür. Teyzesinin ölümünden sonra elinde kalan son değeri de kaybeden Amin bir edebiyat dergisine, “Deli Yakov ve Parşömeni” başlığıyla yazılar yazmaktadır. Bu yazılarda boşluk, ölüm, hafıza, hatıra, ötekileştirme hakkında sorular sormakta ve kendi yolculuğu boyunca bu soruların cevaplarını aramaktadır.  

“Söylesene Deli Yakov nedir boşluk, peki ölüm, ya beklemek?”

Genellikle tanrı anlatıcının gözünden, geri dönüş, bilinç akışı zaman zaman büyülü gerçekçilikle yazılan roman, ilginç bir olay örgüsüne sahip.  

Hatırlamayacaksınız çünkü size “Durun!” diyenleri öldürdünüz. Teker teker, yıl yıl. Hep aynı şeyi yaptınız ve sonra sildiniz camların evlat edindiği buğuyu. Gırtlaklarını kör bıçaklarla kesip, derilerini yüzdünüz. Atların arkasına bağlayıp sürüklediniz onları sokak sokak, şehir şehir, ülke ülke. Size, “N’olur durun!” diyen kim varsa ayak bileklerine kalın kitaplar bağlayıp okyanuslara attınız. Önce küçük ve büyük dillerini çeke çeke kopardınız. Sonra dudaklarını birbirine diktiniz. Size “Durun!” diyen hiç kimseyi sevmediniz. Siz gerçekten hiç sevmediniz ki…

Affan Fatih Öztürk: 1987 yılında İstanbul’da doğdu. Türkiye’deki üniversite öğreniminin ardından yurt dışına yerleşti. Varşova Üniversitesi İşletme Fakültesinde yüksek lisansını tamamladı. Arkasından, aynı üniversitede devam ettiği doktora çalışmasını yarıda bırakarak akademik hayatını noktaladı. Öncesinde ve sonrasında, kurumsal hayatın hemen hemen her kademesinde çalıştı. İlk tiyatro yazarlığı ve yönetmenliği tecrübesini, Franz Kafka’nın Dönüşüm romanını tiyatro sahnesine taşıyarak yaşadı. Kurduğu tiyatro grubuyla Polonya’da bağımsız tiyatro festivallerinde yer aldı. Yazmaya devam etmekte ve tiyatro çalışmalarını sürdürmektedir. Levanna’nın Gülleri ilk romanıdır. Hâlâ Varşova’da yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (26 Ocak 2023)

Yorum yapın