Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’nda bu yıl: “Sinema ve Edebiyat”

Mayıs 2, 2013

Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’nda bu yıl: “Sinema ve Edebiyat”

14. kez düzenlenecek olan Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’nın bu yılki ana başlığı ‘Sinema ve Edebiyat’ olacak.

Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından 14. kez düzenlenecek olan Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’nın bu yılki ana başlığı ‘Sinema ve Edebiyat’ olacak.

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde 2-4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek konferansın açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yapacak. Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu desteğiyle, düzenlenen ‘XIV. Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’na Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve York Üniversitesi Tiyatro, Film ve Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Andrew Higson ana konuşmacı olarak katılacaklar.

Konferans kapsamında düzenlenecek panelde ise, Senarist/Oyuncu Kubilay Tuncer ve Senarist/Yönetmen Ümit Ünal uyarlama uygulamalarında karşılaştıkları zorlukları dinleyicilerle paylaşacak.XIV. Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’nda edebiyatın anlatıları, anlatı biçimleri ve dilin sinemaya etkileri, sinemanın edebiyatı nasıl görselleştirdiği ve edebiyatın dilini nasıl dönüştürdüğü, sinema ve edebiyatın metinlerin ötesinde nasıl bir alışverişi olduğu, sinema ve edebiyat arasındaki ilişkinin basit bir orijinal-kopya meselesi olup olmadığı gibi konular ele alınacak.

Sinema ve edebiyatın farklı düzlemlerdeki kesişme noktaları ve alışveriş biçimleri çok yönlü bir bakışla tartışılacak.Konferans, ilk kez düzenlendiği 1999 yılından günümüze değin yurtiçi ve yurtdışından önemli akademisyenlerin yanı sıra, Türkiye sinemasına emek veren birçok yönetmen, yapımcı, araştırmacı, arşivci ve sinemaseverin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Dudley Andrew, John Hill, Dina Iordonova, Murray Pomerance ve Laura Mulvey gibi isimlerin ana konuşmacı olarak yer aldığı konferans, bu alandaki en önemli bilimsel etkinlik olma özelliğini de taşıyor.Kadir Has Üniversitesi’nde 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansları’nda sunulan bildiriler Bağlam Yayınları tarafından basıldı. Bu kitaplar, Türkiye sineması üzerine istikrarlı ve kapsamlı birer kaynak olma özelliği taşımakta.Konferanstan hareketle Cambridge Scholars Publishers için Cinema and Politics:Turkish Cinema and New Europe adlı kitap da İngiltere’de yayınlandı ve birçok akademik dergide referans olarak gösterildi.

2 Mayıs 2013

Yorum yapın