Tüketimci tutum ve davranış kalıplarına eleştirel yaklaşım 

Şubat 25, 2023

Tüketimci tutum ve davranış kalıplarına eleştirel yaklaşım 

Zygmunt Bauman’ın Tüketici Hayat adlı kitabı Tellekt Yayınları tarafından Kübra Oğuz çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Zygmunt Bauman’ın ilk olarak 2019 yılında yayımlanan Tüketici Hayat‘ı, Tellekt etiketiyle raflardaki yerini alıyor. 
 

Akışkan modernitenin gelmesiyle birlikte, üreticiler toplumu tüketiciler toplumuna dönüşmüştür. Bu yeni tüketim toplumunda, bireyler aynı anda hem metaların teşvikçisi hem de teşvik ettikleri metalar haline gelmişlerdir. Bunlar hem mal hem pazarlamacı, hem ürün hem seyyar satıcıdır. Hepsi, geleneksel olarak pazar terimiyle tanımlanan aynı sosyal alanda yaşarlar.
 
Göz diktikleri sosyal ödülleri elde etmek için geçmeleri gereken sınav, kendilerini dikkatleri üzerlerine çekebilecek ürünler olarak yeniden biçimlendirmelerini gerektirir. Tüketicilerin metalara bu incelikli ve yaygın dönüşümü, tüketici toplumunun en önemli özelliğidir. Şu anda içinde yaşadığımız tüketiciler toplumunun gizli gerçeği, en derin ve en sıkı korunan sırrıdır.
 
Zygmunt Bauman, Tüketici Hayat‘ta tüketimci tutum ve davranış kalıplarının sosyal yaşam siyaseti ve demokrasi, toplumsal bölünmeler ve tabakalaşma, topluluklar ve ortaklıklar, kimlik inşası, bilginin üretimi ve kullanımı ve değer tercihlerinin görünüşte bağlantısız çeşitli yönleri üzerindeki etkisini inceliyor.

edebiyathaber.net (25 Şubat 2023)

Yorum yapın