Hitler’i iktidara taşıyan toplumsal koşulların eksiksiz panoraması var bu romanda

Ocak 26, 2021

Hitler’i iktidara taşıyan toplumsal koşulların eksiksiz panoraması var bu romanda

Anna Seghers’in Ölüler Genç Kalır adlı romanı, Sevinç Altınçekiç çevirisiyle Yordam Kitap tarafından 2017 yılında yayımlandı ve iki baskı yaptı. Konuya ilgi duyan tüm okurlara öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden

Toplumsal kutuplaşma ve öfke patlamaları; ekonomik belirsizlik, politik istikrarsızlık ve güvensizlik nedeniyle güce tapan bireyler; kendini üstün gören tarafın suçu ötekine atması; ırkçılık ve militarizmin yükselişi; vatan sevgisi ve din gibi kutsal sayılan değerlerin suistimal edilmesi… Ölüler Genç Kalır adlı romanında Anna Seghers, Hitler’i iktidara getiren toplumsal koşulların eksiksiz bir panoramasını çiziyor.

20. yüzyıl Alman edebiyatının önde gelen yazarlarından Anna Seghers, faşizme teslim olmamış bir aydın. Nazilerin manipülatif politikalarını ve onlara destek veren sıradan bireylerin zihin dünyasını nesnel bir dil ve yaklaşımla aktarıyor. Seghers’e göre kendi kuşağını bekleyen en zorlu mesele, gelecek kuşakları suç ve ceza konusunda uyarmak, bilinçlendirmek…

Ölüler Genç Kalır’ın 1918-1945 yıllarını kapsayan hikâyesi, Spartakist ayaklanmasına katılan genç bir işçinin yargısız infazı etrafında örülüdür. Farklı sınıftan, farklı siyasi görüşlere sahip çok sayıda kurgusal karakter, genç Erwin’in yoldaşı, sevgilisi, katili ya da onların yakını olarak beliriyor romanda. Arka planda ise utanç dolu siyasi bir tarih var: Almanya’yı istikrarsızlığa sürükleyen Versay Antlaşması, Hitler’in seçimle iktidara gelişi, şaibeli Reichstag Yangını, Yahudilere kanlı ve ölümcül saldırıların yapıldığı Kristal Gece ve 2. Dünya Savaşı.

Ölüler Genç Kalır geçmişe dair bir anlatı olsa da, sosyalist Anna Seghers, kurtarılması gereken bir gelecek olduğunu hatırlatır. 

edebiyathaber.net (26 Ocak 2021)

Yorum yapın