Trajikomik bir annelik macerası: Bir Anne Kolay Yetişmiyor | Gizem Demir

Aralık 21, 2018

Trajikomik bir annelik macerası: Bir Anne Kolay Yetişmiyor | Gizem Demir

“Annelik üzerine sayısız seminer dinlemiş, kitaplar okumuştum. Okuyacağı okullardan ilgileneceği hobilere kadar hepsini planlamıştım. İlk günden itibaren o kadar güzel yüzüme gözüme bulaştırdım ki hiç ummadığım bu darmadağın hâl zamanla bana çok yakıştı.”

Son yıllarda ebeveynliğe dair deneyimlerin paylaşıldığı pek çok eser yerli edebiyat raflarında kendilerine bir yer edindi. Sosyal medya kanalları ve blogların hızlıca yayıngınlaşmasıyla birlikte, hikâyelerin ortağı olmak hayli kolaylaştı. Bir Anne Kolay Yetişmiyor tam da böyle bir kitap. Yazar Berna Mutlu Aytekin uzun yıllar blog tutmuş ve bebeğini kucağına aldıktan sonra kurumsal iş hayatına veda etmiş bir kadın. Annelik, tüm gün bir bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak onun için hiçbir zaman yapmak istediklerinin önünde bir engel olmamış. Bu sıralarda, uzun yıllardır devam ettiği blog tutma tutkusuna sosyal medya kanallarını kullanmayı da eklemiş. Bu kanallardan paylaştığı deneyimlerle pek çok kadına, anneye ulaşabilir olmuş. Şimdilerde ise tüm bu deneyimleri kendi hikâyesinden yola çıkarak yazdığı Bir Anne Kolay Yetişmiyor kitabında toplamış. Kitap, bir ebeveynlik kılavuzu olmaktan ziyade mizahla harmanlanmış samimi bir deneyim sunuyor okurlarına. Nasıl mı?

Geçmiş zamanlarda, belirli kalıplar içinde yaşamış, sürekli planlar yapmış olan Berna Mutlu Aytekin, aynı planlarını annelik macerasında da uygulamak istemiş, hamile olduğunu öğrendiği andan bebeğini kucağına alacağı ana kadar çocuğunu nasıl yetiştireceğiyle ilgili birçok kitap okumuş, seminerlere katılmış, yine her şeyi mükemmel şekilde planlamıştır. Ama trajikomedi tadında olan hayatından annelik macerası da payını almıştır.

“Ama ben planlar yaparken hayat kıkır kıkır gülüyor­du.”

“Hayatım hep bir trajikomedi tadındaydı. Annelik maceram da bundan payını aldı.”

Hayatı boyunca hayaller-gerçekler dramını yaşayan Berna Mutlu Aytekin, hamile olduğunu eşine söylerken de aynı dramı yaşamıştır:

Hayaller: “Belki kapıdan girince eline bir bebek patiği tutuşturmalıydım ya da ağzım kulaklarımda, ‘Hamileyim, baba oluyorsun,’ demeliydim. Onun da beni kucağına alıp etrafında bir tur döndürerek, şöyle fırfırlı elbisemin eteklerini havalandırarak falan hatta, böyle aşırının aşırısı bir coşkuyla karşılaması lazımdı.”

Gerçekler: “Aman neyse telefonda söylemek de yeter. Hem zaten fırfırlı mavi elbisem de yok. Olsa da beni havada döndüremez. Nereye döndürüyor? 110 kiloyum.”

Otuz altı yıllık hayatı boyunca sağlıklı beslenmeyi becerememiş, diyetisyenleriyle daima sorunlar yaşamış, pek de iyi yemek yapamayan, kocasına çiğ tavuk yediren Berna Mutlu Aytekin, anne olduğu andan itibaren sırf çocuğu sağlıklı beslensin diye âdeta büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Artık öğünlerini kahvaltı veya dışarıdan söylediği yemeklerle geçiştiren Berna gitmiş; yerine Osmanlı Usulü Kuzu İncik, Düdüklü Tencerede Meyveli Tavuk, Ekşi Mayalı Ekmek, Instant Mayalı Ekmek, Kavanozda Yumurta, Şekersiz Granola, Probiyotik Yoğurt, Probiyotik Kefir, Kefir Peyniri yapan, Probiyotik Turşu kuran bir Berna gelmiştir. Berna’nın bu dönüşümü karşısında eskiden, “Canım ben öğle yemeğini fazla kaçırdım, yiyemeyeceğim,” diyen eşi kendini, “Oğlum yemiyorsan seninkilerini de ben yiyeyim,” derken bulmuştur.

“Bir çocuk kolay yetişmiyor derler. Aslında çocuklar saf, beyaz bir kâğıt gibi tertemiz geliyorlar dünyaya. Onları iyiye, güzele biz yönlendiriyoruz. Hayattan payına iyi şeyler düşmesi için çabalıyoruz. Hem de sadece bebekliklerinde de değil, tüm ömrümüz boyunca. O, dünyaya tertemiz gelip her şeyi baştan öğrenirken göz ardı edilen şu, asıl bir anne kolay yetişmiyor.”

1981 yılında İstanbul’da doğan, özel sektörde finansal danışmanlık, bankacılık yapan, bir süreliğine iş hayatına ara veren Berna Mutlu Aytekin, bebeğini daha iyi emzirebilmek için emzirme kolyesi yapmaya başlarken Mommamia markasını kuracağını hiç düşünmemişti. Zaten hayatı, o planlar yaparken başından geçenlerdi.

“Çünkü annelik cinnete çok yakın eşikte durmak demek.”

Kafasının içinde sürekli, “Bu çocuk neden ağlıyor, karnı mı aç?”, “Hasta mı oldu acaba?” gibi sorular dönüp dururken zamanla kendini, “Amaaaan ne biliyim niye, çocuk bu. Böyle böyle büyüyecek işte.” derken bulanların, birisi çocuğuna zarar vermeye kalktığında aslan kesilen o narin prenses hanımların kitabı Bir Anne Kolay Yetişmiyor ile Berna Mutlu Aytekin’in trajikomik annelik macerasına konuk olacak, kendi annelik serüveninizden de bir şeyler bularak sık sık tebessüm edecek, kitabın içinde bulunan hazır elim değmişken tariflerini uygulamak üzere mutfağınıza yönelecek, “Gerçekten de bir anne kolay yetişmiyor,” diyeceksiniz.

Gizem Demir – edebiyathaber.net (21 Aralık 2018)

Yorum yapın