Evrim bahçesinde gezerken | Özay Şen

Aralık 21, 2018

Evrim bahçesinde gezerken | Özay Şen

Say Yayınları’nın Çizgibilim serisinden çıkan kitaplardan biri Dylan Evans tarafından yazılıp, Howard Selina tarafından resimlendirilen Evrim kitabı. Yaşamı ve Tüm Canlıları Anlayabilmek İçin Çizgibilim altbaşlığıyla raflardaki yerini alan bu kitap, iddia ettiği üzere çevremizdeki tüm canlıları anlayabilmemizi sağlayacak nitelikte ve oldukça eğlenceli bir kitap.

Dylan Evans’ın Evrim adlı eseri, genel hatları itibariyle Charles Darwin’in ortaya koyduğu fikirler üzerinden yürüyor. Bunu yaparken bilimsel araştırmalar ışığında ortaya çıkan son bulguları ve bunların anti-tezlerini de karşı karşıya getiriyor. Böylece okuyucu her iki limana da yanaşma fırsatı buluyor. Bu sayede Evrim konusuna ilk defa adım atacaklar için faydalı bir altyapı oluşturmuş oluyor. Yıllardır bu konu üzerinde yazılan kitaplar, bilimsel doğrultular ışığında ilerliyor bu yüzden ağır akademik makalelere dönüşüyordu. Evans, bu kitabında kolay ve mizahi dili sayesinde, konuya ilk defa giriş yapanları da yakalıyor, üzerinden bir kez daha geçmek isteyen okurları da kendisine çekiyor.

Özellikle ilerleyen dönemde biyoloji üzerine çalışmalar yapmak isteyen öğrencilerin mutlaka göz atması gereken bir kitap olmuş. Kullanılan görseller işin mizahi boyutuyla, gerçeklik boyutunu harmanlamayı başarıyor. Yanlış anlaşılmış konulara ışık tutmayı başaran Evrim sadece Charles Darwin üzerine eğilmiyor. Onun fikirlerinden beslenen yeni biyologlara da bir selam niteliği taşıyor. Özellikle İngiliz Evrimsel Biyolog Richard Dawkins’in Kör Saatçi romanına yaptığı göndermeler, okuru bir sonraki adımda nerelere bakacağı konusunda da bilgilendiriyor.

Kitabın empati yapabiliyor oluşu, tarafsız duruşu sayesinde evrim konusuna uzak ya da yakın, her kitleyi kucaklayıcı bir yapısı var. Takip etmesi kolay, okuması keyifli ve bir o kadar da bilgilendirici bir kitap olmuş.

Özay Şen – edebiyathaber.net (21 Aralık 2018)

Yorum yapın