Toplumsal Tarih, “Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerinde Seçimler” dosyasıyla raflarda

Mayıs 4, 2023

Toplumsal Tarih, “Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerinde Seçimler” dosyasıyla raflarda

Toplumsal Tarih’in 353. sayısı “Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerinde Seçimler” dosyasıyla yayımlandı.

Dosyanın ilk yazısında Emine Şahin, “sopalı seçim” olarak da bilinen 1912 Seçimlerinin Bağdat’ta İttihatçılar ve İtilafçılar arasında nasıl çekişmeli bir mücadeleye sahne olduğunu anlatıyor. 

Temuçin Faik Ertan, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının ve yeni meclis seçimlerinin yapılması kararının ardından Cumhuriyet Halk Fırkası’nın kuruluşuna giden yolu analiz ediyor. 

Sinan Yıldırmaz, 14 Mayıs 1950 seçimlerinin ardından, başta İsmet İnönü olmak üzere CHP yönetiminin, iktidarın kaybını başka bir alternatifi dikkate almadan kabulleniş sürecini ele alıyor. 

Mehmet Ö. Alkan, 1946’da çok partili hayata geçişle başlayan ve 1960’a kadar süren dönemi, seçimlerin öyküsü ve seçim afişleri eşliğinde tahlil ediyor. 

Gökhan Atılgan, Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluş sürecine ve o günden bugüne hiçbir sosyalist partinin erişemediği 1965 seçim başarısına ayna tutuyor. 

Dosya dışı yazılarda Baki Tezcan, II. Meşrutiyet sonrasının ileri gelen Ermeni yazarlarından Diran Kelekyan’ın “İstanbul’un Fethi” için 1914 Mayıs’ında yazdığı makaleyi bizle paylaşarak kaçırılmış imkanlara dikkat çekiyor. 

Efdal Sevinçli, İzmir basınının kayıp gazetelerinden Gâve’nin izini sürüyor. 

Taylan Esin, 20.yy. başında önerilen ve denenmemiş bir imkân olarak kalan “Müslüman Cemaatleri” projesini mercek altına alıyor. 

Fatih Yaşlı, İslami popülizm bağlamında Necip Fazıl’ın yarattığı Lozan mitosunu ve günümüze değin gelen etkilerini tartışıyor. 

Ahmet Şimşek, sosyal medyada tarih alanındaki bilgi kirliliğini örneklerle anlatıp, bununla mücadele için tarih okuryazarlığının önemine dikkat çekiyor. 

edebiyathaber.net (4 Mayıs 2023)

Yorum yapın