Terry Eagleton’ın “İngiliz Romanı” adlı kitabı raflarda

Ağustos 3, 2023

Terry Eagleton’ın “İngiliz Romanı” adlı kitabı raflarda

Terry Eagleton’ın İngiliz Romanı adlı kitabı, Barış Özkul çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından 4 Ağustos’ta yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Çağımızın önde gelen edebiyat teorisyen­lerinden Terry Eagleton, İngiliz Romanı’nda İngiliz edebiyatında romanın ortaya çıkışı, gelişimi, temaları ve problemlerini titiz bir inceleme ve özgün bir yaklaşımla ortaya koyuyor. Daniel Defoe’dan Jonathan Swift’e, Laurence Sterne’den Charles Dickens’a, George Eliot’tan Henry James’e, James Joyce’dan Virginia Woolf’a belli başlı İngiliz romancılarını gerek roman sanatına yaptıkları nadide katkılar gerek kendi devirlerine özgü düşünüş, davranış biçimleri ve egemen ideolojilerle olan bağlantı­ları ışığında ele alan Eagleton, İngiliz edebiyatı­nın oldukça uzun bir dönemine dair son derece yetkin bir inceleme sunuyor. Eagleton’ın kendine has leziz anlatımıyla geniş bir edebiyat coğrafya­sını keşfe çıkan İngiliz Romanı, hem İngiliz ede­biyatı öğrencileri ve araştırmacıları hem de genel edebiyat okuru için eşsiz bir başvuru kaynağı. Bu başucu kitabını gözden geçirilmiş, yeni çevirisiyle okurlarımıza sunuyoruz.

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.

Terry Eagleton

Çağımızın en önemli Britanyalı edebiyat eleştirmenlerinden biri olan Terry Eagleton, 22 Şubat 1943’te, Salford’da doğdu. Lisans ve lisansüstü eğitimini tamamladığı Cambridge Üniversitesi’nde Raymond Williams’tan dersler aldı. Son dönemde Lancaster Üniversitesi’nde edebiyat profesörü olarak dersler veren Eagleton, Cambridge, Oxford, Manchester gibi üniversitelerde de uzun yıllar görev yaptı. Ayrıca New Left Review, New Statesman, London Review of Books ve The Guardian gibi dergi ve gazetelere makaleleriyle katkıda bulundu. Yazarın Türkçeye çevrilmiş çalışmalarından bazıları şunlardır: Estetiğin İdeolojisi (Özne, 1998); Eleştirinin Görevi (Ark, 1998); Postmodernizmin Yanılsamaları (Ayrıntı, 1999); Azizler ve Âlimler (Agora, 2003); Edebiyat Kuramı (Ayrıntı, 2004); Kuramdan Sonra (Literatür, 2004); İdeoloji (Ayrıntı, 2005); Kültür Yorumları (Ayrıntı, 2005); William Shakespeare (Boğaziçi Üniversitesi, 2005); Aykırı Simâlar (Epos, 2006); Eleştiri ve İdeoloji (İletişim, 2009); Marx Neden Haklıydı? (Yordam, 2011); Kötülük Üzerine Bir Deneme (İletişim, 2011); Edebiyat Olayı (Sel, 2012); Hayatın Anlamı (Ayrıntı, 2012); Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi (İletişim, 2012); Edebiyat Nasıl Okunur? (İletişim, 2015).

edebiyathaber.net (3 Ağustos 2023)

Yorum yapın