Nilüfer Kuyaş son romanıyla Kafka Kitap’ta: “Gecede Bir Çığlık”

Ekim 26, 2023

Nilüfer Kuyaş son romanıyla Kafka Kitap’ta: “Gecede Bir Çığlık”

Nilüfer Kuyaş’ın “Gecede Bir Çığlık” adlı romanı Kafka Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Nilüfer Kuyaş, sekiz yıllık sessizliğin ardından yeni romanı Gecede Bir Çığlık’la Kafka Kitap’ta!

Rengin, Berrin ve Dilârâ.

Gençliğinin ta en başında, on altısında, üç genç kadın. Aşktan, umuttan ötesinde gözü olmayan ve gerçeğin kekre tadına erken varan üç dünya.

1969 Suadiye’si. Cadde cıvıl cıvıl. Deniz alabildiğine mavi. Ağustos güneşi tepeden vuruyor iskeleye. Üç kafadan türlü hayaller sızıyor geleceğe. Ve bu üç kadının hayat çizgisi o ağustosta şekilleniyor. Ne olacaksa o ağustos ayında oluyor.

Kuşlar yine cıvıldıyor, şen kadın kahkahaları yine sarıyor sokakları. Ama kapalı kapılar ardındaki eril hüküm ve kirli pazarlıklar bitmiyor.

Peki bir gün bitecek mi? Anlatı 2010 yılına geçtiğinde neler değişmiş olacak? Kırk yıl sonra adalet yerini bulacak mı?

Nilüfer Kuyaş, sekiz yıllık aranın ardından gelen romanı Gecede Bir Çığlık’la, erkek öfkesinin yüzyıllardır tebelleş olduğu dünyada üç genç kadına, kâğıda ve hatta ağaca ses oluyor.

Kitaptan alıntılar: 

“Bir gün gelecek, kadın öfkesi dünyayı yakacak.

Tek tek değil, kişisel değil.

Topyekûn yakacak dünyayı kadın öfkesi.

Ben o günü bekliyorum umutla, sabırla bekliyorum.

Yakındır.”

***

“Ve biz şiddeti uygulayan adamlar için de utanç duyuyorduk, düşünün! Babamız ya da kocamız, diye utanıyorduk. Kadınların sessizliği, ama gönüllü bir sessizlik değildi, öğrenilmiş bir sessizlikti. Saldırgan adına da utanmak, sessiz kalmak ve toplumun olmayan ağırbaşlılığını varmış gibi göstermek. Şimdi bu zehirli kültürün iplik iplik çözülüyor olmasına bugün nasıl seviniyorum bilemezsiniz.”

***

“Kadınların bitmeyen acısı. Dünyanın ortasından evrene doğru akan… Ne akması, çağlayan kocaman bir nehir… Herkesin görmezden geldiği.”

***

“Ama dünya kadın öfkesi hakkında zerre kadar bilgi sahibi değil. İşte ben o günü bekliyorum, dünyanın kadın öfkesiyle tanışacağı günü bekliyorum, o muhteşem felaketi bekliyorum, bir an önce gelecek diye umuyorum, kadın öfkesinin topluca dünyayı yakacağı gün.”

NİLÜFER KUYAŞ, Türk yazar ve çevirmen. 1954 yılında İstanbul’da doğan Nilüfer Kuyaş, Robert Koleji’nden mezun oldu. ABD’nin Massachusetts eyâletindeki Wellesley College’de felsefe dalında lisans, Boğaziçi Üniversitesi’nde ise sosyal psikoloji dalında yüksek lisans yaptı. Doktora çalışmasını İngiltere’de gerçekleştirdi. İngiltere’deyken, 1982-1993 yılları arasında BBC Türkçe Yayınları’nda yapımcı ve sunuculuk yaptı. Yine 1982 yılında Thomas S. Kuhn’un Bilimsel Devrimlerin Yapısı adlı eserini Türkçeye çevirdi.

Türkiye döndükten sonra Milliyet gazetesinde “Entelektüel Bakış” sayfasının editörü ve yazarı olarak çalıştı. Taraf’ta da köşe yazarlığı yapan Nilüfer Kuyaş, üç yıl süreyle NTV’de “Kritik” adlı sanat kültür programını yaptı. Bu program ile 1997 yılında Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği’nin Televizyon Ödülü’nü aldı.

Kuyaş deneme türündeki ilk kitabı Başka Hayatlar (2003) ile edebiyat hayatına atıldı. Bu kitap, 2004 Memet Fuat Deneme Ödülü’ne layık görüldü. Ardından roman ve hikâye türünde eserler verdi.

Eserleri

Başka Hayatlar, 2003

Yeni Baştan, 2007

Ada’daki Ev, 2011

Serbest Düşüş, 2013

Yok Adam, 2014

Karasevda Kitabı, 2015

edebiyathaber.net (26 Ekim 2023)

Yorum yapın