Tanıdık Yabancılar’dan öyküler

Nisan 19, 2022

Tanıdık Yabancılar’dan öyküler

20 yıldır buluntu fotoğraf koleksiyonu yapan Aylin Sayek Beyazıt, topladığı fotoğrafların yazarlara, fotoğrafçılara ve başka sanatçılara ilham olması için Talin Azar’la birlikte https://www.tanidikyabancilar.com/ isimli bir web sitesi açtı.

Tanıdık Yabancılar, Aylin Sayek Beyazıt’ın buluntu fotoğraf koleksiyonundan hareketle 31 yazarın, 31 isimsiz fotoğraftan, 31 öyküsün bulunduğu bir web site. Tanıdık Yabancılar’ın hikayesini Aylin Sayek Beyazıt ve Talin Azar şöyle açıklıyorlar:

Tanıdık Yabancı terimi ilk defa Amerikalı psikolog Stanley Milgram tarafından 1972’de tanımlanmış: günlük aktivitelerden tanıyabileceğiniz ama etkileşmediğiniz insanlar. Onları sürekli görüyorsunuz, ama iletişime geçmiyorsunuz; onlarla sözlü değil sadece görsel ilişkiniz var; tamamen bilinmez de değiller ama tanışıklığınız yok.

Aynen bu fotoğraflardakiler gibi.

​”Tanıdık Yabancılar bir ikinci el dükkanında rastladığım sahipsiz bir albümü üzülerek almamla başladı. Koleksiyoner olmak için değil, bu fotoğrafları o dipsiz kuyulardan kurtarma kahramanlığı hissiyle topladım. 

Yıllarca dünyanın dört bir yanındaki bit pazarların, ikinci el dükkanlarının ve sahafların tozlu kutularını zaman mevhumundan koparak karıştırdım; bazılarını ‘biz zaten atacağız, alın’ diyerek hediye ettiler, ama çoğunu bizzat aşık olup aldım. 

Bu çok ‘normal’ fotoğraflarda, kim olduklarını bilmediğimiz insanların yedikleri, içtikleri, gezdikleri, arkadaşları, düğünleri, kısacası anıları ve hiç bir zaman bilemeyeceğimiz hikayeleri var. 

Yabancı ama tanıdık hikayeler.”

Aylin Sayek

Tanıdık Yabancılar’ın ilk ayağı 14 Aralık 2016 – 15 Ocak 2017 arasında Kanyon’da Souq Dükkan’da gerçekleşen bir sergiyle başladı.

​Tanıdık Yabancılar’ın On the Rocks serisi, bulunmuş fotoğraflarla çalışan sanatçıların işlerine yer veren Photo Trouvée Magazine‘in 2021 yazında düzenlediği Summer Splash sergisinde yer aldı. 

Aynı seri, Open Culture Collective‘in Saudade temalı sayısına seçildi. Saudade, Portekizce’de “geçmişe duyulan özlem” anlamına geliyor, dijital yayını buradan indirebilirsiniz.

​20 yılı aşkın bir süredir fotoğraf koleksiyonu

Bulunmuş fotoğraflar, kendi dünyalarını yaratır. 

Kimsesiz bir fotoğrafı elinize aldığınız anda hayal başlar, merak katlanır.

Acaba

Burası neresi?

Mutlular mıydı?

Bu fotoğraf çekildikten sonra onlara ne oldu?

Acaba

​Bu fotoğraflar uzun yıllara yayılan bir tutkuyla, dünyanın dört bir yanından toplandılar. Tek ortak yönleri sahipsiz olmaları.

Bu çok ‘normal’ fotoğraflarda, kim olduklarını bilmediğimiz insanların yedikleri, içtikleri, gezdikleri, arkadaşları, düğünleri, kısacası anıları ve hiç bir zaman bilemeyeceğimiz hikayeleri var.

Şimdi bu kayıp fotoğraflara hayat, sözcüklere suret verme zamanı. Fotoğrafların “acaba”larına hayali bir cevap, bir hikaye arıyoruz. 

Gerçek insanlara, geçmiş hayatlara hikayeler.

Acaba projesinde bu fotoğraflardan ilham alacağını bildiğimiz yazarları kısa hikayeleriyle Tanıdık Yabancılar’a ses olmaya davet ettik. Fotoğrafların yarattığı “acaba” sorularına onlar cevap versin istedik.

Nisan ayı boyunca her gün bir hikayeyle birlikte ona ilham veren fotoğrafı yayınlayacağız.

Tanıdık Yabancılar’ı bu kez yazarların gözünden görecek, dilinden okuyacaksınız.

Talin Azar & Aylin Sayek Beyazıt

Tanıdık Yabancılar Acaba // Yazar Listesi:

Ayşe Adres, Ayşen Bayazıt Melik, Berin Aral, Cem Kafadar, Çağrı Öztürk, Demet İleri, Ebru Coşkuner, Ertan Meyan, Funda Çapar, Gamze Hoşgül, Gülay Afşar, Hasan Hayyam Meriç, Hasan Reyhanoğlu, İdil Himmetoğlu, Jehan Barbur, Lale Başcanbaz, Macit Selekler, Merve Kubanç, Müjde Alganer, Münevver Antczak, Nuray Atacık, Özge Akdeniz, Özlem Öztürk, Sedef Betil, Sema Osmanoğlu, Sevil Eryaşar, Şebnem Uralcan, Talin Azar, Tülay Atabey, Yasmina Jraissati, Zeynep Göğüş

 instagram hesabı: https://www.instagram.com/

edebiyathaber.net

Yorum yapın