Kolay adımlarla eğlenceli çizimler | Deniz Işık

Temmuz 1, 2021

Kolay adımlarla eğlenceli çizimler | Deniz Işık

Son zamanlarda o kadar güzel resimli kitaplar yapılıyor ki! Bunlardan birisi de Gözde Eyce’nin yazıp resimlediği Bak Ne Çizdim. Doğan Egmont Yayınlarından çok yeni çıktı. Gözde Eyce yeni nesil illüstrasyon sanatçısı. Çok sayıda yerli ve yabancı çocuk kitabının da çizeri. Gerçeklikten uzak ve kusurların da güzel olabileceğini gösteren bir çizim stili var. Yaşadığımız dünyadan esinleniyor. Hayvanları çok seven illüstratör aynı zamanda sürdürülebilir yaşamı destekleyen markalarla da ortak işler yapıyor. Hal böyle olunca da onun çalışmalarına pek çok ortamda rastlıyorsunuz.

Kendisinin tasarladığı ‘Bak Ne Çizdim’ kitabında çizer çocuklar olacak bu kez. 23 sevimli hayvanı birlikte çizecekler Gözde Eyce ile. Sonra da oyunlar oynayacaklar. ‘Gel Gökyüzüne Uçalım’ bölümü ile başlayacaklar. Burada arılar, baykuşlar, flamingolar çizecekler. Hayvanların her birinin farklı özelliklerini kendi ağızlarından kutucuklar içerisinde okuyacaklar. Mesela Baykuşların mavi rengi görebilen tek kuş türü olduklarını biliyor muydun? ‘Gel Ormanda Gezelim’ bölümü ile aslanlar, bozayılar, filler, kaplumbağalar çizeceğiz. Gel Suda Yüzelim bölümü ile ahtapotlar, yengeçler daha neler neler. Ve bir de sürpriz var sizlere. Geçmişten Gelen Misafirler! Dinozor ve Mamutlar da çizecekler. 

‘Hadi Birlikte Oynayalım!’ Kısmında ise çeşit çeşit oyunlar ile çocukları anda kalmaya davet ediyor illüstratör. Hafıza oyunu, noktaları takip et, sınırlı boyama sayfaları dolu dolu bir etkinlik ve çizim kitabı. 

Pek çok yetişkinin aksine bu tarz çalışmaların çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeye katkısı olduğu görüşündeyim. Resim yapmak öğrenilebilir bir ilim. Öğrenmenin bir yolu da usta kişiyi taklit etmek ile başlar. Buradaki taklit etmekle kastettiğimiz görüp öğrenmek pratik etmek anlamındadır.  Daha sonra kişi kendi yorumunu katar eserlerine. Çocuklar önce bir nesne ya da canlının nasıl çizildiğini görüp öğrenmeli. Çocuk ya da yetişkin zaten resim konusunda doğuştan yetenek sahibi ise biraz daha az pratik ile daha az zamanda daha yaratıcı olabilir. Fakat bir kısım kişi ise daha fazla çabalamak ve pratik yapmak ihtiyacı duyabilir. Ama her iki türlü de önemli olan şey azimdir ve istektir. Çocuklarda zaten dönemsel olarak hayal gücü ve yaratıcılık var. Tek yapmamız gereken onlara fırsat vermek. Bu bazen beyaz bir kağıtla, bazen bir boya kalemi ile bazen de bir tebeşir ile olur. 

Bu tarz eserler de çocuklarımıza bu ortamı sağlamamızda bize büyük destek olacak. Şimdi o zaman bu yaz gerek uzun sömestr tatilinde gerekse seyahatlerde kısaca her yerde çizip boyasınlar. Çocukların kendini ifade etme şekillerinden biri de sanattır. El verin sanata tutunsunlar!

Deniz Işık – edebiyathaber.net (1 Temmuz 2021)

Yorum yapın