Susan Sontag’dan şiddetin görsel temsili üzerine çarpıcı bir sorgulama

Ekim 18, 2023

Susan Sontag’dan şiddetin görsel temsili üzerine çarpıcı bir sorgulama

Susan Sontag‘ın Başkalarının Acısına Bakmak adlı deneme kitabı, Osman Akınhay çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Başkalarının Acısına Bakmak, şiddetin görsel temsilinin, savaş görüntülerinin, ekran aracılığıyla sıradanlaşmasını, bunun çağdaş toplum üzerindeki etkilerini ve tehlikelerini soruşturuyor.

Başka bir ülkede meydana gelen felaketlerin seyircisi olmak, gazeteciler diye bilinen profesyonel, uzman turistlerin bir buçuk asrı aşkın sürelik maceralarında gittikçe katlanan birikimleriyle doğrudan ilintili olan, esaslı bir modern deneyimdir. Öyle ki, artık savaşlar hepimizin oturma odalarında sükûnet içinde seyredilip dinlenen görüntü ve seslere dönüşmüş durumdadır.
 
Modern hayatın temel özelliklerinden biri, dünyanın dört bir köşesinde yaşanan dehşeti uzaktan, fotoğraf aracılığıyla izleyebilmek için sayısız imkân sunmasıdır. Peki, dünyayı görme biçimimizin temel parçalarından birini oluşturan fotoğraf, bakanın gerçeklik algısını aşındırır mı? Bizden uzaktaki insanların acılarıyla hakiki bir bağ kurabilir miyiz?
 
Günümüzde bir klasik haline gelen Fotoğraf Üzerine kitabından yirmi yıldan fazla bir süre sonra yayımlanan Başkalarının Acısına Bakmak, görüntülerin kullanım biçimlerinin yanı sıra, şiddetin görsel temsilinin, savaş görüntülerinin ekran aracılığıyla sıradanlaşmasını, bunun çağdaş toplum üzerindeki etkilerini ve tehlikelerini soruşturuyor. 

Başkalarının Acısına Bakmak, insanı dünyayı olduğu gibi görmeye, onun temsil edilme biçimleri üzerine kafa yormaya, hatta onu değiştirmeye yönelik bir şeyler yapmaya teşvik ediyor.”

The New York Times Magazine 
 
#amerikanedebiyatı #fotoğraf #savaş #şiddet #gerçeklik #televizyon #kültkitaplar

SUSAN SONTAG, 1933’te New York’ta doğdu. Çocukluğu Tucson, Arizona ve Los Angeles’ta geçti. On beş yaşındayken California Üniver­site­si’ne girdi. Bir yıl sonra Chicago Üniversitesi’ne geçiş yaptı ve 1951’de mezun oldu. Çalışmalarını Harvard Üniver­sitesi’nde sürdürdü ve felsefe doktorası yaptı. 1957-1958 yıllarında Paris Üniversite­si’nde çalıştı. Daha sonra Amerika’ya dönerek New York Koleji’nde felsefe dersleri verdi ve Columbia Üniversitesi’nde öğretmenlik yaptı. 60’lı yıllar boyunca The New York Review of Books, Commentary ve Partisan Review‘da birçok denemesi yayımlandı. Film senaryoları yazan ve yönetmenlik de yapan Susan Sontag’ın denemeleri arasında Sanatçı: Örnek bir Çilekeş, Fotoğraf Üzerine ve Başkalarının Acısına Bakmak sayılabilir. Yanardağ Sevdalısı, Amerika’da, Rüyaların Esiri ve Ölüm Tüneli adlı romanları dışında Ben, Vesaire adlı bir de öykü kitabı vardır. Sontag 2004’te New York’ta kanserden öldü.
 
OSMAN AKINHAY, 1960, İzmir, Ödemiş doğumlu. 1976’da SBF’ye, 1980’de hapse girdi. İçeride çevirmenliğe başladı, yüz yirmiyi aşkın kitap çe­virdi. Gün Ağarmasa (2002), Ölüme Bakmak (2005) ve Ölülerimiz Bir Tutar Bizi (2010), Gezi Ruhu Bir İsyanın Halesi (2014), Piyasa Sosyalizmi Tartışması (1991), Özcan Özen’le birlikte hazırladığı Çeçenistan: Yok Sayılan Ülke (2002), Dünyanın Bütün Sokakları İsyanda (2003), Müzakerelerden Üyeliğe: AB-Türkiye Gündemindeki Sorunlar (Mehmet Uğur’la; 2005) ve Yaşlanan İnsanlık, Gençleşen Kapitalizm (Şükrü Argın’la; 2009) adlı kitapları bulunuyor. Agora Kitap­lığı’nın editörü. Asyak’ın babası.

edebiyathaber.net (18 Ekim 2023)

“Susan Sontag’dan şiddetin görsel temsili üzerine çarpıcı bir sorgulama” üzerine bir yorum

Yorum yapın