Susan Sontag’dan Batı insanının ruhuna çılgın bir dalış

Ocak 17, 2024

Susan Sontag’dan Batı insanının ruhuna çılgın bir dalış

Susan Sontag‘ın Ölüm Tüneli adlı romanı, Duygu Akın çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Susan Sontag’ın ilk kez 1967’de yayımlanan ikinci romanı Ölüm Tüneli, gerçekle rüyayı iç içe geçirirken kaygan tanımını irdeleye bir modern kurgu klasiği.

“Gerçekten yaşamayan insanlar genelde yoğun bir sıvının içinde hareket ederler. Yaşamlarını ancak bu şekilde sürdürebilirler. Hayatları görmemelerine bağlıdır.”

Yakışıklı, iyi eğitimli ve bir süre önce intihara teşebbüs eden Dalton Harron bir iş gezisi için yola çıkar ama bindiği tren bir tünelde bozulur. Dalton neler olduğunu görmek için trenden iner ve o sırada bir demiryolu işçisiyle tartışarak onu öldürür. Yerine geri döndüğünde, işlediği suçu itiraf etme ihtiyacıyla olan biteni trendeki genç ve kör bir kıza anlatmak ister fakat kız ona kompartımandan hiç ayrılmadığını söyleyecektir.

Susan Sontag’ın ilk kez 1967’de yayımlanan ikinci romanı Ölüm Tüneli, gerçekle rüyayı iç içe geçiren, gerçeğin kaygan tanımını irdelerken Batı insanının ruhuna çılgın bir dalış yapan bir modern kurgu klasiği.

“Kesik kesik cümlelerin ve neredeyse belgesel kesinliğindeki gözlemlerin ustalıklı bir üslupla harmanlandığı, gerçekten müthiş bir kitap.”
The Boston Globe

#amerikanedebiyatı #kolektifbilinç #rüya #gerçeklik #vicdan #suç #newyork

SUSAN SONTAG, 1933’te New York’ta doğdu. Çocukluğu Tucson, Arizona ve Los Angeles’ta geçti. On beş yaşındayken California Üniver­site­si’ne girdi. Bir yıl sonra Chicago Üniversitesi’ne geçiş yaptı ve 1951’de mezun oldu. Çalışmalarını Harvard Üniver­sitesi’nde sürdürdü ve felsefe doktorası yaptı. 1957-1958 yıllarında Paris Üniversite­si’nde çalıştı. Daha sonra Amerika’ya dönerek New York Koleji’nde felsefe dersleri verdi ve Columbia Üniversitesi’nde öğretmenlik yaptı. 60’lı yıllar boyunca The New York Review of BooksCommentary ve Partisan Review‘da birçok denemesi yayımlandı. Film senaryoları yazan ve yönetmenlik de yapan Susan Sontag’ın denemeleri arasında Sanatçı: Örnek bir ÇilekeşFotoğraf Üzerine ve Başkalarının Acısına Bakmak sayılabilir. Yanardağ SevdalısıAmerika’daİyiliksever ve Ölüm Tüneli adlı romanları dışında Ben, Vesaire adlı bir de öykü kitabı vardır. Sontag 2004’te New York’ta öldü.
 
DUYGU ŞAHİN, 1987’de Antalya’da doğdu. ATSO Antalya Güzel Sanatlar Lisesi’nde resim eğitimi aldıktan sonra lisans, yüksek lisans ve doktorasını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü’nde tamamladı. 2015’ten bu yana çeşitli üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde sanat tarihi dersleri veriyor ve şu an üç kedisiyle birlikte Gemlik, Umurbey’de yaşıyor. Diğer çevirilerinden bazıları şunlar: Ölümsüz (Catherynne Valente), Çıplak Tekillik (Sergio de la Pava), Kış Hakikatleri (Paul la Farge), Mavi Tarlalardan Yürü (Claire Keegan), Oscar ve Lucinda (Peter Carey), Ebenezer le Page’in Kitabı (G.B. Edwards), Sanatın Toplumsal Tarihi, 4 cilt (Arnold Hauser).

edebiyathaber.net (17 Ocak 2024)

Yorum yapın