Çocukluk gibi güzeldir Cumhuriyet Bayramı!

Ekim 18, 2023

Çocukluk gibi güzeldir Cumhuriyet Bayramı!

Huban Korman’ın yazıp resimlediği “Ne Gündü Ama!”, 5 ve üzeri yaş grubu için Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Uluslararası üne sahip, usta sanatçı Huban Korman‘dan Cumhuriyet’in 100. yılına özel, neşeli, muzip ve rengârenk bir resimli öykü. Yaşadığı yerden memnun olmayan ve canı sıkılanların dünyasını, bir çocuğun gözünden, olağanüstü bir görsel şölenle aktarıyor. Çevresinde olup bitenleri, güzellikleri, mucizeleri göremeyenlere, hem anlamlı hem de eğlenceli bir öykü anlatıyor. Dünyanın tüm çocuklarına “bayram” güzelliğinde bir sürpriz sunuyor. 
 
Memo, Lila ve Lila’nın kedisi Kiki, her zamanki gibi deniz kenarında otururlarken, Memo ve Kiki’nin canı yine çoook sıkılır. Çünkü bu mahallede sıradışı ya da komik hiçbir şey olmaz. Kocaman bir sirk çadırı, cambazlar, hayaletli bir şato, korsanlar ya da King Kong falan yoktur ki ortalıkta! Çevresini izleyen Lila’ysa aynı fikirde değildir. Üstelik, çok çok özel bir gündür bu… 
 
Huban Korman: İstanbul’da doğan Korman, 1983’te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin (bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Grafik Bölümü’nden mezun oldu. 30 yıldan fazla süre, çok uluslu reklam ajanslarında “sanat yönetmeni” olarak çalıştı. Reklam ajanslarındaki çalışmalarını sürdürürken, çok sayıda çocuk kitabı resimledi, çocuk dergileri için desenler çizdi. Bir müzik grubunun albümü için tasarlayıp resimlediği kitap en ilginç işleri arasında. 2008’de illüstrasyon dalında Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu (IBBY) Onur Listesi’nde yer alan ve 2021 Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA) adayı olan sanatçı, birçok ödülün de sahibi. Sergilere katılan ve bazı ünlü romanları da desenleyen Korman, Günışığı Kitaplığı koleksiyonunda dikkati çeken Padişahın Ebrusu (Aysel Gürmen, 2010), Alev Saçlı Çocuk (C. Nöstlinger, 2010), 2010 ÇGYD Yılın Çocuk Kitabı Tasarımı Ödülü’nü kazanan İzmir’de Üç Çocuktuk (Hacer Kılcıoğlu, 2010), Fenerden Taşınan Işık (İrem Uşar, 2011), Kömür Karası Çocuk (Müge İplikçi, 2014), Karanlıktan Korkan Mum (Selen Aydın, 2020) ve Burası Bizim Evimizmiş Şimdi! (Dilek Emir, 2021) gibi çocuk kitaplarını da desenleriyle canlandırdı. Son yıllarda kendi yazıp çizdiği kitaplara yönelen Korman’ın Cumhuriyet’imizin 100. yılına armağan niteliğindeki resimli öyküsü Ne Gündü Ama! (2023) yaşamın renklerinden sevinç duymaya çağırıyor. Sanatçı, İstanbul’da yaşıyor; bir oğlu var.

edebiyathaber.net (18 Ekim 2023)

Yorum yapın