Melih Cevdet’in gazete sayfalarında kalan beş romanı ilk kez kitaplaştı: Müstear Zamanlar

Ekim 18, 2023

Melih Cevdet’in gazete sayfalarında kalan beş romanı ilk kez kitaplaştı: Müstear Zamanlar

Melih Cevdet’in “Müstear Zamanlar – 1″ adlı kitabı Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Edebiyatın her türünde birbirinden değerli eserler veren usta yazar Melih Cevdet Anday‘ın kıymetli mirasının derinlerine doğru yolculuğumuz heyecanla sürüyor. 

77 yıl boyunca varlığı bilinmeyen ilk tefrika romanı Barem Kanunu‘nu gün yüzüne çıkararak Anday’ın biyografisinin baştan yazılmasına vesile olan Everest Yayınları, yazarın beş tefrika romanını daha edebiyatımıza kazandırdı.

Gazete sayfalarında unutulmuş, bugüne dek kitaplaşmamış ve literatürde yerini alamamış beş Anday romanı; Bir Gönülde İki Sevda, Bir Kızın Aşkları, Bir Yaz Tatili, Aşk Okulu ve Dullar Çıkmazı, editörlerimiz Eyüp Tosun ve Sevdagül Kasap’ın büyük emekleri sayesinde, Müstear Zamanlar –1 başlığı altında ilk kez bir araya geliyor.

Kayıp tarihin izinde

Anday’ın kendi adıyla yayımladığı ilk romanı Aylaklar‘ın (1960), ardından gelen Gizli Emir (1970), İsa’nın Güncesi (1974), Raziye (1975) romanları edebiyatımızın büyük klasiklerinden. 

Ancak 1960’tan önce müstear isimlerle de çokça roman yazdığı bilinen Anday’ın metinleri, döneminin çeşitli gazete ve dergilerinde yayımlanıyordu. 

Takma isim kullanımına dair şunları söylüyor Melih Cevdet Anday:

Romancı olmaya özenmediğim için kendi adımı kullanmadım. Romancı olmaya özenseydim, hiç çekinmez, imzamı atar, böylece de bu alanda geçireceğim acemilik döneminin bana yüklediği sorumluluktan yararlanırdım. Oysa, ben, o romanlarımın hemen hepsini seviyorum. Kendi adımla bir roman yazsaydım, onlardan daha iyi olmazdı sanırım.

Müstear Zamanlar – 1, 1956-1962 yılları arasında Anday’ın çeşitli isimlerle tefrika ettiği romanları okura sunuyor: Bir Kızın Aşkları Niyazi Orhan Niyazoğlu ismiyle 1961’de; Bir Yaz Tatili Ali Ekrem Yarar imzasıyla 1961, Aşk Okulu Reşat Ziya Kızılbü adıyla 1962 ve Dullar Çıkmazı, Anday’ın en bilinen takma adı Murat Tek ismiyle 1962’de tefrika ediliyor.

Ulvi Ziya Karalar müstearıyla 1956 yılında tefrika edilen Bir Gönülde İki Sevda ise Anday’ın, yakın zamanda aramızdan ayrılan usta kalem Hıfzı Topuz ile ortak kaleme aldığı bir eser.

Bir Gönülde İki Sevda, merkezine Ahmet’i alsa da kadın karakterlerin kaderi belirlediği, gerçeklikle hayal arasında gidip gelen bir tutunamama hikâyesi.

Mizahla harmanlanan entrika ve yasak aşk hikâyeleri

Anday’ın tefrika romanları, dönemin ruhuna uygun olarak yasak aşk, entrika gibi ‘popüler’ konuları ele alıyor.

Tüm bu tefrikaların peşine bir dedektif gibi düşen ve bu isimlerin Melih Cevdet’e ait olduğunu ortaya çıkaran Eyüp Tosun, şöyle anlatıyor bu metinleri:

“Anday’ın müstearla yazdığı bütün romanlarındaki mevzuların temelinde yasak aşk, erotizm ve cinsellik vardır. Bunların hepsini de çoğu zaman ironi ve mizahla harmanlayarak entrika havasında anlatır. Kadın-erkek ilişkilerine, evlilik kurumuna çok farklı yerlerden bakarak aidiyet, sadakat, arzu gibi konularda sorgulamalar yapar. İnceden alay yapmaktan ve eleştirmekten sakınmaz.”

İkinci kitap da gelecek

Müstear Zamanlar ismini verdiğimiz bu külliyatta Anday’ın bu tefrika romanlarını bir araya getirmeye devam edeceğiz.

İlk kez yayımlanan bu beş romanın ardından, yine beş romandan oluşacak Müstear Zamanlar – 2 ile birlikte on romanı içeren bir seri okurla buluşacak; bu yapıtlar Melih Cevdet Anday romancılığına bir başka pencere açarak onun edebi mirasına yeni bir nefes olacak.

İleride yenilerini keşfetmek, ciltleri hep çoğaltmak umuduyla…

İncelediğim gazete ve dergiler saymakla bitmez. Bunun yanı sıra Melih Cevdet Anday üzerine basılı kaynakları ve elimden geldiğince dergi ve gazetelerde kalan, onun hakkındaki yazıları da gözden geçirdim ve tüm bu çabanın sonucunda bu kitapta bir araya gelen beş roman ortaya çıkmış oldu. Benzer bir çalışma sırasında keşfettiğim, Melih Cevdet Anday’ın kendi adıyla yayımladığı ilk eser olduğu ortaya çıkan Barem Kanunu nasıl ki Melih Cevdet Anday’ın edebî biyografisini sıfırlayarak yeni bir tarih başlatacaksa bu yeni bulunan romanlar ve Melih Cevdet Anday’ın her birinde kullandığı müstear isimler de buna hizmet edecek ve yeni açılımlar getirecektir.” – Eyüp Tosun

edebiyathaber.net (18 Ekim 2023)

Yorum yapın