Superman niçin sadece New York’taki insanları kurtarıyor? | Halil İbrahim Kuruçay

Nisan 1, 2023

Superman niçin sadece New York’taki insanları kurtarıyor? | Halil İbrahim Kuruçay

Çoğumuzun bildiği ismiyle Superman karakterinin temelleri 1933 yılında Jerry Siegel ve Joe Shuster adında iki genç tarafından atılmıştır. Bilindiğinin aksine Superman kel kafalı, absürt güçleri olan “Süper-kötü” bir karakter olarak dünyaya hükmetmek için üzere uzaydan gönderilmiştir. Fakat “Süper-kötü” üzerine inşa edilen karakter beklenilen tepkiyle karşılaşmayınca ileride Superman’in en büyük düşmanı olacak olan Lex Luthor karakterine ilham oldu. Bunun üzerine Siegel ve Shuster 1938 yılına kadar Superman karakterinin fiziksel (Dış görünüşüne müdahale ederek Superman’e yakışır bir kostüm tasarlama girişimine girdiler. O zaman ki sirklerde gösteri yapan güçlü adamların giyindiği tayta benzeyen mavi bir tayt, bu taytın üstüne giyeceği kırmızı renkte bir kilot ve aynı renkte boynundan bağladığı bir pelerin tasarladılar. Tasarlanan kostümün renkleri ise Amerikan bayrağına gönderme yapmak için özellikle seçilmiştir. Göğsünde bir üçgen içinde adının baş harfi vardır. Bu üçgen Amerika polis rozetine göndermedir. Daha sonra ise bu şimdiki halini alan elmas şeklindeki “S” amblemine dönüştü. Bu amblem umut anlamına gelmektedir.) ve ruhsal (x-ray görüş, süper işitme, süper ses, dayanıklılık, süper hız…) özellikleri üzerinde derin çalışmalar ve değişiklikler yaptılar. Superman artık dünyaya hükmetmek üzerine gönderilen “Süper-kötü” değil, tam tersine dünya düzenini sağlamaya gönderilen anne ve babası olan Nietzsche’nin Übermensch (üstün insan) kavramı temele alınarak yaratılan zat-i muhterem “Süper-iyi”ydi.

Kripton gezegeninde yaşayan bilim adamı Jar-El ve Kara adındaki çiftin Kal-El adında uzaylı bir çocuğu olarak doğmuştur.

Superman’in ailesinin Kripton gezegeninin kendini tüketmeye ve patlatarak kendini imha edeceğini anlamasının ardından oğulları Kal-El’i özel bir mekik (Bir benzerlik ki Hz. Musa, öldürülmesin diye annesi ve babası tarafından sazdan bir sepete konulur ve Nil nehrine bırakılır, Firavun’un kızının da ırmakta yıkanırken onu bulduğunu anlatılır.) içinde mavi gezegene, dünya gönderirler. Dünyayı seçmelerinin nedeni ise sarı güneş ışığının Kriptolu olarak doğan bireylerin vücut ve molekül yapısına olumlu etki yapıyor olmasıdır.

Superman’in gönderildiği mekik Amerika’nın Kansas eyaletine ait küçük bir kasaba olan Smallville kasabasında bir mısır tarlası içine düşer. Ve çiftçilikle uğraşan kasabanın yerlilerinde olan Bay Kent çoçuğu bulur. Çocukları olmayan Bay Kent, bunu Tanrı’nın bir lütfu olarak algılar. Küçük Kal-El hakkında çok az şey bilmelerine rağmen ona bir Amerika vatandaşı olarak Clar Kent adını koyarlar. Kent; ailesi tarafından iyi, adalete inanan, dürüst, ve özgürlüğe sonsuz inancı olan kırsal kesim, vatanperver bir Amerika değerleri ile yetiştirilir. Bunun yanında Clar Kent ne kadar Amerika kültürüyle yetiştirilse de bulunduğu çağın sürekli globalleşmesi, yenilenmesi ve teknolojik öğelerin gelişmesine bağlı kalarak daima çağın bir adım ötesinde gelişip ve değişiyor.

Büyüdükçe gelişip ve değişen olağanüstü güçleri tıpçıları, dedikoducuları, gözü uzakta olanları ve geç giyinip de sevdiğini saatlerce dışarıda bekletenleri kıskandırır cinsten. Çok özel bir ameliyat için tıbbi bilgi ihtiyacı olduğunda devasa bir kütüphanedeki tüm tıbbi kitapları ve içerisindeki her bir terim ve metodu öğrenmesi 4 dakika 59 saniyeden biraz daha fazla bir zamanını almıştır.

İnanılmaz bir biçimde 19,99 km uzaklıkdaki çok ufak objeleri seçebilir. Çok düşük frekanslı 19-19.999 arası sesleri duyabilir. Öyle ki Superman bazen dünya atmosferinin üzerine çıkar ve Dünya’da olan biteni dinler!

Superman’in duş alması, traş olması, üstünü giyinmesi ve iş yerine gelmesi hayranlarının hesaplarına göre 5 saniye 23 kare sürmektedir.

Bu olağanüstü güçlerinin anlaşılmasını önlemek için Clark Kent, Metropolis’in en saygın ve önde gelen gazetesi olan Daily Planet’te saha muhabiri olarak işe başlar. Burada Lois Lone ile tanışır ve aşk serüveni başlar. Lois Lone, Clark Kent’e “Superman” adını verir.

Superman hiçbir zaman tamamen fantastik bir evrende olmayıp aslında var olan, gerçek bir evrenin içinde yaşamaktadır. Yaşadığı evren bir kurgu değil, gerçek dünyanın bir yansımasıdır. Superman’in tasarım kültürüyle olan ilişkisi bu var olan evrenle kurduğu ilişkiden filizlenir. Örneğin, Superman’in yaşadığı Metropolis şehri New York şehrinin yansıması olarak tasarlanmıştır.

Bülent Parlak’ın sorduğu “Superman niçin sadece New York’taki insanları kurtarıyor?’’ sorusu ise şu cevabı akıllara getiriyor:

1929’da başlayıp 1930’lu yıllara kadar uzanan Amerikan’ın buhran zamanında bulunması, 1939 ve 1945 yılları arasında 2. Dünya Savaşı’nda yer alması sebebiyle vatanperver ve kent soylu olan Superman New York’u kurtarıyor.

Çünkü Süperman Amerika’dır ve Amerika öldürürken kahraman, öldürürken mağdur, öldürürken yakışıklıdır. Artık ben de ne zaman bir Amerikalı görsem ceplerimi yoklamaya başladım. Çünkü soyguncuların ve katillerin bahanesi hiç bitmez.

Süper kahramanlar, oysa çaresizliğin yarattığı insanlardı.

edebiyathaber.net (1 Nisan 2023)

Yorum yapın