Sofralardan sayfalara lezzetli denemeler | Kahraman Çayırlı

Haziran 8, 2024

Sofralardan sayfalara lezzetli denemeler | Kahraman Çayırlı

Nitelikli edebiyatın, demli, çok yıldızlı sofraların, engin bir hayat tecrübesi ve eşsiz bir gözlem gücüyle buluştuğu Reha Tanör’ün yeni eseri, okura derinlikli, çok yönlü bir tarih bilgisiyle, birikimiyle sayfa sayfa, katman katman açılan denemelerin gerçek kuvvetini gösteriyor.

Reha Tanör’ün kaleme aldığı Ud Çalan Kadınlar – Sana Michelin’li Sofralardan Baktım Aziz İstanbul, deyim yerindeyse leziz bir deneme kitabı. Hakiki bir İstanbul kitabı. Satır satır edebiyatla işlenmiş, dize dize şiirlerle demlenmiş, okura gerçek bir damak tadı vaat eden bir eser. Bir anda Şule Gürbüz’ün bir saptamasıyla karşılaşmak: “İstanbul’a on sekiz yaşından sonra gelenin ne dili ne dimağı değişir; ne yerliliği geçer ne yeni kök salabilir.[1]“Bizim Apartmanın Sahibi” adlı öyküsüyle Aziz Nesin, Orhan Veli’nin dizeleri, transistörlü radyoda Halit Kıvanç’ın sesi, Ahmet Mithat Efendi, muhtelif isimlerle zenginleşiyor denemeler, sayfalar…  

Galata Köprüsü’nden başlayarak çıktığımız bu İstanbul seyahatinde kitabı ne zaman okuyup bitirdiğimizi hiç fark edemiyoruz bile. Behemehal ilginç tarih bilgileriyle örülü bu kitapta ünlü Camondo Merdivenleri’nin hikayesini de tüm detaylarıyla öğreniyoruz. İyi denemeler, iyi gözlemlerden, iyi sorulardan müteşekkildir. Yazarın çeşitli kolay cevaplardan ziyade ilginç sorularıyla ilerleyen denemeler de mevcut. “Şubeleşen ya da ticari yelpazesini genişleten, mutfaktan uzaklaşan şeflerin önceleri beğenmiş olduğumuz lokantalarında ya da yeni açtıkları yerlerde zamanla düzey düşüklüğüne uğramaları”na dikkat çekiyor.

İsmini Peyami Safa’nın (1899-1961) 1931’de yayımlanmış ünlü romanı Fatih-Harbiye’den alan bölümü [Fatih-Harbiye ve Ud Çalan Kadınlar Üzerine] ise ayrıca okumanızı öneriyorum. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Galatasaray ve Marmara Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalışan Reha Tanör, Doğuş Holding’de başdanışmanlık, GarantiBBVA Yatırım Ortaklığı AŞ.’de yönetim kurulu başkanlığı yapar. Türk Sermaye Piyasası (1999-2000, 2 Cilt), Finansal Kriz ve Sermaye Piyasası (2003); Nefise’min Çiçekleri (1983), Ekonominin Adı Var (1988), Restaurants And Tales (2018), Levrek Buğulama da İstemeyin Ama (2020), Hayat Yağmurda Yürümek Gibidir (2021), Life’s Walking in the Rain (2022) adlı kitapları da bulunan Tanör’ün okuru Michelin’li sofralar kadar çeşitli roman, öykü sayfaları, karakterleri; İstanbul’un sayısız köşesi arasında gezdiren denemelerini eminim çok severek okuyacaksınız.   

Ud Çalan Kadınlar – Sana Michelin’li Sofralardan Baktım Aziz İstanbul / Reha Tanör / İthaki Yayınları / Deneme / 272 Sayfa


[1] Şule Gürbüz, Kıyamet Emeklisi. 1. Cilt. İletişim Yayınları. 1.Basım: 2022. s. 37.

Yorum yapın