Sıradışı bir kitap: Yokhayvanlar | Meryem Ermeydan

Nisan 21, 2021

Sıradışı bir kitap: Yokhayvanlar | Meryem Ermeydan

“Keşfedilmeyi bekleyen sonsuz sayıda yokhayvan olduğu söylenir. Onları yakından görmek istiyorsan hayal gücünün kapısını arala. Karşına çıkan engebeli yoldan düz devam et. Ağaçları görünce sola dön.”

Ece Çiftçi’nin Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan Yokhayvanlar kitabı uzun süredir okuma listemde olan bende merak uyandıran bir kitaptı. Bu merak tohumlarını içime serpen sevgili Dr. Nilay Yılmaz olmuştu.

Kitabın içeriğine geçmeden önce gerek boyutu, kağıt kalitesi, kalın karton kapak olması gerekse kapak tasarımındaki sadelik ve kitap adının rengarenk harflerle yazılması oldukça dikkat çekici. Sayfalardaki çizimler ve canlı renkler kitabı daha da eğlenceli hale getiriyor.

Yokhayvanlar’da 15 tane aslında hiç olmayan hayvanların özellikleri yer alıyor. Olmayan bir şeyin özellikleri de olmaz demeyin. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu özel kitapta yer alan yokhayvanlar aslında hayatımızın bir anında karşımıza çıkan belki de çok yakından tanıdığımız karakter özellikleri sergiliyorlar.

Patiyeribul, Okolimoki, Hıpırık, Gıdıgingo, Merdivgen gibi Yokhayvanlar’ın her birinin kendine has karakter özellikleri bulunuyor. Bazıları dakik, komikken bazıları da iyi birer dinleyici oluyor veya ciddi görünen durumlara neşe katabiliyorlar.

Çocuklarla okurken daha önce telaffuz bile etmediğimiz sesleri çıkarmak, olmayan hayvanları zihnimizde canlandırmaya çalışmak kıkırdamalı bir okuma süreci yaşattı.

Kitapta yer alan Yokhayvanlar’ın özelliklerinden bazılarını bazen kendimizde bazen de yakınlarımızda görmek çok eğlenceliydi.

Bu sıradışı kitap çocuklarla birlikte okumak için çok zengin etkinlik imkanı sunuyor. Özellikle yazma sürecinde ya da yaratıcı drama çalışmalarında karakter oluşturmak için etkili bir rehber olabilir. Kitabı okuduktan sonra çocuklarla birlikte kendi yokhayvanlarını oluşturup onların ne gibi özellikleri olduğuna dair yaratıcı yazma çalışmaları veya resimleri yapılabilir, sohbet edilebilir.

Bununla birlikte varlık, yokluk kavramları üzerine sohbet etmek için de keyifli bir uyaran olarak değerlendirebilirsiniz.

Kaynak: Yokhayvanlar, Ece Çiftçi, Sayfa Sayısı: 40, Yayınevi: Can Çocuk Yayınları.

Meryem Ermeydan – edebiyathaber.net (21 Nisan 2021)

Yorum yapın