Sinema eleştirmeni, yayıncı Murat Özer hayatını kaybetti

Mart 10, 2022

Sinema eleştirmeni, yayıncı Murat Özer hayatını kaybetti

Sinema eleştirmeni, dergi yönetmeni, program danışmanı Murat Özer yaşamını yitirdi. 

Bir süredir kanser tedavisi gören Özer, bugün memleketi Adapazarı’ndaki Şeker Hilal Camii’nde kılınacak öğle namazı sonrası toprağa verilecek.

Murat Özer kimdir?

23 Şubat 1966’da Adapazarı’nda dünyaya gelen Özer, ilk ve orta öğrenimini bu kentte tamamladı. Özer, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu, Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde toplam 11 yıl öğrenim gördü.

1990’da 2000’e Doğru dergisinde sinema yazılarına başladı. Aydınlık gazetesi, Yeni Yüzyıl gazetesi, Sinema dergisi, Cumhuriyet gazetesi, Sinerama dergisi, Radikal gazetesi, Hürriyet gazetesi, Yeni Binyıl gazetesi, sinema.com ve beyazperde.com internet siteleri, DVD+ dergisi, Mynet internet sitesi gibi yayınlarda çalıştı, yazılar yazdı. Empire Türkiye dergisinin yayın danışmanlığını yaptı. Digiturk dergisinin yazı işleri müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevlerini üstlendi.

Özer, TRT’de yayınlanan “Kültür Sanat”, “Sanat’tan”, “Yedinci Sanatın Bakışı” ve “Karşılaşmalar” adlı kültür sanat programlarının danışmanlığını üstlendi. Bir dönem Atilla Dorsay’la birlikte TRT için “Sinema Tarihinden Bir Yaprak” (1993-1994) ve “Sinema 100 Yaşında” (1995-1996) programlarını hazırladı. Anadolu Sanat Yayınları’ndan çıkan altı Ali Özgentürk (Hazal, At, Bekçi, Su da Yanar, Çıplak, Mektup) ve bir Işıl Özgentürk (Seni Seviyorum Rosa) filminin kitaplarını yayına hazırladı. 

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) 2007-2010 dönemi başkanlığını yürüttü.

Özer, son olarak internet üzerinden yayın yapan haftalık sinema dergisi Arka Pencere’nin yayın yönetmenliği görevindeydi.

edebiyathaber.net (10 Mart 2022)

Yorum yapın