Sinema arşivi ve müzesi kuruluyor

Nisan 20, 2013

Sinema arşivi ve müzesi kuruluyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sinema alanında faaliyet gösteren 10 meslek birliğinden temsilcileri Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nde kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen kabulün ardından beraberindeki sinema meslek birliklerinin temsilcileriyle basın toplantısı düzenleyen Çelik, stratejik hedeflerinin, Türk sinemasının dünyadaki imajının yükseltilmesi, sinema sektörünün sorunlarının giderilerek önünün açılması ve evrensel düzeydeki rekabet imkanlarının daha da çoğaltılması olduğunu dile getirdi.

Türk sinemasının ilk kez 2004 yılında kendi iktidarları döneminde bir sinema yasasına kavuştuğunu aktaran Çelik, kavuşulan bu sinema yasasına her kesimden alınan desteğin yanında muhalefetten de destek geldiğini aktardı. Sinema Yasası’nın Türkiye’de bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Çelik, “5224 sayılı yasa sonrasında film üretiminde ve yerli film seyirci sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı gelinen noktada da daha ileriye gitmek ve bu başarıyı daha da yükseltmek için yeni bir yasa çalışması hazırlığı içerisinde. Bu hemen hemen sektörle tam mutabakat halinde oluşturuluyor. Türkiye Sinema Kanunu taslağıyla yabancı film yapımcılarını ülkemize çekecek, ortak yapımların önünü açacak yeni düzenlemeler getirilmesi hedefleniyor” diye konuştu.

“BAKANLIK BÜNYESİNDE YABANCI FİLM YAPIMLARINI DESTEKLEME KURULU OLUŞTURULACAK”

Yeni yasa tasarısı ile ilk defa yerli film gösteren sinema salonlarının desteklenmesi şeklinde açılımların olacağını vurgulayan Çelik, değerlendirme ve sınıflandırma kurulları işleyiş silsilesine göre yeniden yapılandırılacağını kaydetti. Burada yeni bakanlıkların temsilcilerinin olacağını sözlerine ekleyen Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:
“Şimdiye kadar işlerlik kazandırılmamış olan Danışma Kurulu’nun yerine sinema alanına ilişkin temel ihtiyaç ve çözümleri tespit edecek, sanatsal hedefler ve söktürün ekonomik gelişimine ilişkin yol haritasının belirlenmesi amacıyla ‘Sinema Strateji Kurulu’ oluşturulması hedefleniyor. Destekleme Kurulu’nun iş yükünü azaltmak için alanlarına göre ihtisaslaşmış ‘Destekleme Kurulları’ oluşturulmasını düşünüyoruz. Türkiye’de çekilecek yada ülke tanıtımına katkı sağlayacak yabancı film projelerini desteklemek amacıyla bakanlık bünyesinde Yabancı Film Yapımlarını Destekleme Kurulu oluşturulması düşünülüyor”

“ESERLERİN DAHA FAZLA SEYİRCİYLE BULUŞMASI İÇİN DESTEK VE TEŞVİK MEKANİZMALARI OLUŞTURULACAK”
Türk sinemasındaki eser sayısını ve niteliğinde artış yaratacak, üretilen eserlerin daha fazla seyirciyle buluşmasını sağlamak amacıyla yeni destek ve teşvik mekanizmalarının oluşturulacağını ifade eden Çelik, bunun proje geliştirme, yapım, çekim sonrası, dağıtım, tanıtım, yerli film, yabancı film, özel nitelikli ve ortak yapım desteği olabileceği belirtti
“SİNEMA SANATÇILARININ DESTEKLENMESİ İÇİN YENİ MODEL GELİŞTİRİLİYOR”

Çelik, “Film festivalleri ve diğer kültürel ve sanatsal etkinliklerin projelerin desteklenmesi için maddenin kapsamı geliştiriliyor ve daha da netleştiriliyor. Ayrıca ülke ve sektör tanıtımına yönelik görsel ve işitsel nitelikli projelerin yapılabilmesinin veya yaptırılmasının önü açılıyor. Ayrıca ülkemizde yoksun durumda bulunan sinema sanatçıların da desteklenmesi için yeni model geliştiriliyor” diye konuştu.

“TÜRKİYE SİNEMA ARŞİVİ VE SİNEMA MÜZESİ GELİYOR”

Türkiye Sinema Arşivi ve Sinema Müzesi’nin de kurulacağının müjdesini veren Çelik, ülkedeki görsel ve işitsel eserlerin bu çerçevede daha ciddi ve nitelikli şekilde muhafaza edilmesinin önünün de açılacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinema alanında izin, denetim ve belgelendirme alanında yapacağı iş ve işlemlerin daha da netleştirileceğini dile getiren Çelik, “Kanun eğer kanunlaşırsa Türkiye Sinema Kanunu adı altında sektörümüzün hak ettiği şekilde desteklenmesi, küresel düzeydeki rekabette yerini alması için bize göre önemli bir dönüm noktası olacak. Benim burada en çok önemsediğim şey sinema sektörümüz hakikaten dinamik bir sektör, çok başarılı bir söktür, dünyada çok yükselen bir imajı var. Katıldığımız pek çok siyasi toplantıda bile söz dönüp dolaşıp Türk sinemasına geldiğinde muhataplarımızın söyleyecek pek çok sözü olduğunu görüyoruz. Ben siyasi muhataplarımıza pek çok siyasi toplantıda geçmişte de Türk sinema filmlerini hediye ettiğim zaman sadece hediye olarak kalmadığını ise şöyle gördüm, daha sonra filmi seyredip arayanlar oluyor ve bunun üzerinde yorum yapanlar oluyor. Sektör temsilcisi arkadaşlara yaptıkları bu çalışmalardan teşekkür ediyorum. Kendileriyle bundan sonra daha düzenli bir araya geleceğiz” dedi.
“SİNEMA SEKTÖRÜNÜ BİR STRATEJİ OLARAK GÖRÜYORUZ”
Türkiye’nin büyüyen ekonomisinin, büyüyen ekonominin ve etkin dış politikanın arkasındaki iç sesi duymak isteyenlerin Türk sinemasına ve edebiyatına daha çok önem verdiklerini vurgulayan Çelik, bu iç sesi dünyaya daha çok duyurmak için sinema sektörünü bir strateji olarak gördüklerini ifade etti. Sinema sektörü temsilcileri ile işbirliklerinin devam edeceğinin altını çizen Çelik, diğer bakanlıklarında bu konulara çok pozitif yaklaştıklarını aktardı.

“SİNEMAMIZA BÜYÜK BİR İLGİ VAR”

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Çelik, yerli ve yabancı filmlere yönelik ne kadar destek olacağının sorulması üzerine, “Miktarlar hakkında bir şey söylemek istemiyorum. Bunları bakanlıklarla birlikte olgunlaştıracağız. Burada temel mesele ise hem yerli yapım hem de başka ülkelerdeki sinema sektöründeki temsilcilerin Türkiye ile işbirliğinin daha da yükseltilmesi gerekiyor. Sinemamıza büyük bir ilgi var. Bizim sinemamız çok dinamik bir sinema, dünyada çok iyi bir imajı var. Fakat daha çok esere imza atılması, bu sektörde çalışanların sektörün teknik sorunlarından daha uzak bir şekilde sinemaya daha çok odaklanacak bir şekilde çalışa bilmeleri için bu desteklerin olması gerekiyor. Bu aynı zamanda Türkiye’nin stratejik bir sektörü, Türkiye’nin imajını doğrudan etkiliyor. Türkiye’nin kendi kendisini anlata bildiği, kendi sesini kendi imkanlarıyla ve kendi sanatçılarıyla dünyaya duyara bildiği önde gelen bir sektördür. Dışarıdan gelebilecek ortaklık arayışlarını da destekleye bilecek ve onlarında önünü açabilecek şekilde planlanıyor bu taslak. Ben yurt dışında çok uzun zamandır nereye gitsem sinemamızla ilgili çok büyük merakın olduğunu görüyorum. Ayrıca işbirliği yapmak isteyen sektör temsilcileriyle görüştüm. Bu taslak gerçekleştirildiği takdirde bu tip işbirliklerine imkan verecek düzenleme ortaya çıkaracak” diye konuştu.

“EMEK SİNEMASI GÜNDEME GELMEDİ”

Emek Sineması’nın gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Çelik, “O konuda söylenecekleri söyledik. Bir cümle söylüyoruz. Ayrı cümlenin bir kısmı virgüle kadar olan ilk kısmını alıp eleştiriyor, diğer kısmı virgülden sonrasını alıp eleştiriyor. Dolayısıyla söylediklerimiz çok nettir. Şimdiye kadar söylediğim çerçeve esastır. Bu toplantıda biz sinema sektörü ve hazırlanan sinema kanunu ile ilgili konuştuk. Başka bir konu gündemimizde olmadı” dedi.

“SİNEMA ARŞİVİ MÜZESİ HAZIRLIKLARI TAMAM”

Sinema Arşivi ve Müzesi ile ilgili çalışmaların ne olacağı yönündeki soruya ise Çelik, hazırlıkların tamamlandığını belirterek, “Arkadaşlarımızdan görenlerde hazırlığımızı beğenmişler. Özellikle sektörün duayenleri beğenmişler. Onun yeri ve diğer planlamasıyla ilgili adımları hızlıca atacağız. Bunun hazırlığı tamam” diye konuştu.

Görüşmeye, Anadolu Sinema ve Televizyon Eser Sahipleri Meslek Birliği’ni (ASİTEM) temsilen Muammer Sarıkaya, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği’ni (BİROY) temsilen Janset Paçal, Belgesel Sinemacılar Birliği’ni (BSB) temsilen Nalan Sakızlı ve Yasin Ali Türkeri, Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ni temsilen (SENARİSTBİR) temsilen İlker Barış, Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ni temsilen (SESAM) Yılmaz Atadeniz ve Korhan Yurtsever, Sinema ve Televizyon Eseri sahipleri Meslek Birliği’ni (SETAM) temsilen Zeynep Özbatur Atakan ve Yamaç Okur, Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ni (SİNEBİR) temsilen İsmail Güneş ve Tunç Davut, Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği’ni (TESİYAP) temsilen Erdal Tuşunel ve Kamil Koç ve Film Yapımcıları Meslek Birliği’ni (FİYAP) temsilen Galip Gültekin katıldı.

20 Nisan 2013

Yorum yapın