Bursa Nilüfer Belediyesi’nden örnek bir girişim: Yazı Evi açıldı!

Ağustos 1, 2014

Bursa Nilüfer Belediyesi’nden örnek bir girişim: Yazı Evi açıldı!

gol_manzarasinda_kitap_yazmak_isteyenler_yazi_eviniz_hazir_h338608Ahmet Hamdi Tanpınar gibi dünyaca ünlü bir yazara ilham kaynağı olan Bursa’da, yazarlar için göl manzaralı ‘Yazı Evi’ kuruldu. Merkez Nilüfer Belediyesi tarafından Gölyazı’da hizmet veren “Göl Yazı Evi”, kitap yazmak isteyenlere önemli imkanlar sunuyor.

Gölyazı’da 19. yüzyıla ait Panteleimon Kilisesi ve yanında bulunan yapıyı yeniden restore eden Nilüfer Belediyesi, Bursa’ya iki önemli mekan daha kazandırdı. Aslına uygun olarak restore edilen Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi kültürevi olarak hizmet veriyor. Bu tarihi yapının yanında bulunan ev ise restore edilerek, yazar ve çevirmenlerin hizmetine sunuldu. Yazarları ev ortamında ağırlayabilmek için tasarlanan Göl Yazıevi, misafirlerini ağırlamaya başladı bile.

Ünlü yazarların bir süre kalarak çalışmalarını yaptığı Yazı Evi’ni, yazar Doğan Hızlan ile Alberto Maguel değerlendirdi. Manguel, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Beş Şehir’ isimli eserinden hareketle, o beş şehri yeniden yazma serüvenini Göl Yazı Evi’nde bir süre devam edecek.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Göl Yazıevi’nin, yazar ve çevirmenler için uluslararası ölçekte hizmet vereceğini söyledi. Bozbey, şunları dile getirdi: “Turizm potansiyeliyle çok önemli bir mahallemiz olan, mübadelenin izlerini taşıyan Gölyazı’da bu eser çok büyük anlam taşıyor. Sanatçı bu kadar göz ardı edilirken, devletin kültür-sanat alanındaki en köklü kurumları adeta çürümeye terk edilirken, biz bir yerel yönetim olarak sanatı sahiplenme sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Sanattan beslenmek zorundayız. Çünkü başınızı çevirdiğiniz yazarlar, şairler, tiyatrocular, heykeltıraşlar, bir ülkenin aslında en önemli hazineleridir. Nilüfer Belediyesi olarak biz, 15 yıldır sanatın, sanatçının yanında olan dik duruşumuzu koruyoruz. Gölyazı Kültürevi’miz de bu misyonumuzu taçlandıracak yaşayan mekanlarımızdan biri olacak.”

Kaynak: Cihan (1 Ağustos 2014)

Yorum yapın