Sicilya’nın taçsız hanedanı Florio ailesinin gerçek hikâyesi

Eylül 29, 2023

Sicilya’nın taçsız hanedanı Florio ailesinin gerçek hikâyesi

Stefania Auci’nin Sicilya Aslanları adlı romanı, Eren Cendey çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İtalya’da yayımlanır yayımlanmaz okurların gönlünde taht kuran ve birçok dile çevrilen Sicilya Aslanları, Sicilya’nın en ünlü ailesinin üç kuşak serüveni, güçlüklere ve düşmanlıklara göğüs gererek yoktan var edilen bir zenginliğin nefes kesici romanı… 

Sicilya, 1800’lerin sonları… Büyük bir zenginliğin kapılarını aralayacak Paolo ve Ignazio Florio kardeşler Palermo’da şanslarını aramak üzere kollarını sıvadıklarında ellerinde hiçbir şey yoktur. Sahip oldukları tek şey, zirveye ulaşma hırsları ve yeni şeyler deneme cesaretleridir. Sıfırdan başlayan iki kardeş önce bir dükkân edinir, sonra önemli bir işletme sahibi olur, zaman içindeyse akıllıca yatırımlarla her zorluğa inat para ve itibar elde ederler.

Paolo öldüğünde ailenin yazgısını belirleme sırası oğlu Vincenzo’ya geçer. Eldekilerin tadını mı çıkaracak, yoksa aileyi daha yukarılara mı taşıyacaktır? Cevap açıktır: Florio ailesi Marsala şarabı ticaretine başlayarak onu Sicilya’nın en büyük hazinesine dönüştürürken kendileri de malikâneler inşa ettiren, yüksek sosyete partileri veren, ressamlara, sanatçılara hamilik eden bir aileye dönüşürler. İsimleri, bir döneme damgasını vurur.

“Tarihsel olayları Florio ailesinin özel yaşantısıyla iç içe geçiren roman, okuru güçlü kişiliklerin büyüleyici dünyasına götürüyor.”
La Lettura – Corriere della Sera

Bu eserin çevirisi Centre for Books and Reading of the Italian Ministry of Culture’ın desteği ile gerçekleşmiştir.

STEFANIA AUCI, 1974’te Sicilya’da doğdu. Üniversite öğreniminin ardından hukuk bürosunda çalıştı ve öğretmenlik yaptı. 2011’de Fiore di Scozia (İskoçya Çiçeği), 2012’de La rosa bianca (Beyaz Gül), 2015’te Florence (Floransa) adlı romanları yayımladı. 2019’da, Sicilya’nın ünlü Florio ailesini konu alan ve kısa sürede İtalya’nın son yıllardaki en başarılı çoksatarları arasında yerini alıp çok sayıda dile çevrilen Sicilya Aslanları‘nı yayımladı. 2021’de yayımladığı, romanın devamı niteliğindeki L’inverno dei leoni (Aslanların Kışı) 2022’de Bancarella Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
 
EREN CENDEY, İtalyan Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Susanna Tamaro’nun bütün kitaplarının yanı sıra Italo Calvino, Cesare Pavese, Valerio Massimo Manfredi, Roberto Calasso, Dino Buzzati, Marlo Morgan, Daria Bignardi, Margaret Mazzantini, Umberto Eco, Elena Ferrante, Sandro Veronesi, Gianfranco Calligarich gibi pek çok yazarın eserlerini Türkçeye kazandırdı.

edebiyathaber.net (29 Eylül 2023) 

“Sicilya’nın taçsız hanedanı Florio ailesinin gerçek hikâyesi” üzerine bir yorum

Yorum yapın