“Sen hiçbir şey görmedin Hiroşima’da.”

Eylül 9, 2022

“Sen hiçbir şey görmedin Hiroşima’da.”

Marguerite Duras’ın Hiroşima Sevgilim adlı kitabının 3. baskısı, Cevat Çapan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yeni Dalga akımının önde gelen yönetmenlerinden Alain Resnais tarafından da sinemaya uyarlanan Hiroşima Sevgilim, hatırlamanın ve unutmanın kaçınılmazlığı üzerine eşsiz bir metin.

Aklını böyle yitirmenin ne olduğunu bilmeyenler atsın bana ilk taşı. Aşktan başka yurdum yoktu artık benim.

Hiroşima’ya barış üzerine çekilen bir filmde rol almak için gelen Fransız aktris ile Japon bir mühendisin sevişen bedenleriyle açılır sahne. Bize acı gerçeği unutturur bir an, birbirine sarılmış iki çıplak beden. Çünkü asıl ayıp ve çirkin olan Hiroşima gerçeğidir, Fransa’nın küçük bir kentinde, sevdiği adamın ölüsünün yanında saçları kazınan, o olayın anısıyla yaşamaya mahkûm edilen genç kadının yaşadığı yıkımdır. İnsan her yerde konuşabilir Hiroşima’yı; bir otel odasında, bir kaçamak sırasında bile.

Ancak deliliğin yatıştırabileceği bir acıyı dile getirirken toplumsal bellekten bireysel belleğe, bireysel yıkımlardan toplumsal yıkımlara uzanan, Yeni Dalga akımının önde gelen yönetmenlerinden Alain Resnais tarafından da sinemaya uyarlanan Hiroşima Sevgilim, hatırlamanın ve unutmanın kaçınılmazlığı üzerine eşsiz bir metin.

#fransızedebiyatı #bellek #savaş #barış #aşk #yıkım #japonya #fransa

Marguerite Duras’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

Mavi Gözler Siyah Saçlar, 1987
Bir Kış Günü Öğleden Sonra, 1989
Kuzey Çinli Sevgili, 1992
Konsolos Yardımcısı, 1995
Bahçe, 1995
Pasifik’e Karşı Bir Bent, 1996
Yazmak, 1997
İngiliz Sevgili, 1998
Tarquinia’nın Küçük Atları, 1998
Bay Andesmas’ın İkindisi, 1999
Bir Yaz Akşamı On Buçukta, 2007

Dizi: Modern
Tür: Senaryo
Sayfa sayısı: 120
Fiyat: 43,00 TL

MARGUERITE DURAS, 1914’te Hindiçin’de doğdu. Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk ve siyaset bilimi öğrenimi gördü. Yazar olarak ilk başarısını, üçüncü romanı Pasifik’e Karşı Bir Bent‘le (1950) kazandı.
Yine ilgiyle karşılanan Cebelitarık Denizcisi (1952) ve Moderato Cantabile (1958), diyalogların daha çok önem kazandığı, daha lirik yapıtlardı. Alain Resnais’nin ünlü filmi Hiroşima Sevgilim‘in özgün senaryosunu da kaleme alan Duras, India Song (Hint Şarkısı) adlı oyununu 1975’te senaryolaştırdı ve filmin yönetmenliğini üstlendi. Sonraki yıllarda daha soyut bir üslubu benimsedi. Yarı özyaşamöyküsel romanı Sevgili‘nin (1984) öyküsünü daha sonra Kuzey Çinli Sevgili (1991) adlı romanında yeniden ele aldı. Beyazperdeye de uyarlanan Sevgili adlı romanıyla Goncourt Ödülü’ne değer görülen Duras, 1996’da Paris’te öldü.
 
CEVAT ÇAPAN, 1933’te Kocaeli’nde doğdu. Robert Kolej ve Cambridge Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü’nü bitirdikten sonra, İÜ Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi
olarak görev yaptı. Daha sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Boğaziçi, Anadolu ve Marmara
üniversitelerinde dersler verdi. 1996’dan bu yana Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Dön Güvercin Dön adlı şiir kitabıyla 1986 Necatigil Şiir Ödülü’nü aldı. Doğal TarihSevda Yaratan ve Ne Güzel Yolculuktu Aklımdan Çıkmaz adlı şiir kitapları yayımlandı. Dünyanın önde gelen şairlerinin yapıtlarını dilimize kazandırdı, dünya şiiri antolojileri yayımladı.

edebiyathaber.net (9 Eylül 2022)

Yorum yapın