Beauvoir soruyor, Sartre yanıtlıyor

Mayıs 8, 2023

Beauvoir soruyor, Sartre yanıtlıyor

Simone de Beauvoir’ın “J. P. Sartre ile Söyleşileradlı kitabı, Hasan Can Utku çevirisiyle Everest Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Simone de Beauvoir soruyor, Jean-Paul Sartre cevaplıyor.

Bu söyleşiler 1974 yazında Roma’da, sonbaharda Paris’te gerçekleştirildi. Sartre zaman zaman yorgun oluyor, bana düzgün yanıt veremiyordu; kimi zamansa ben esin bulamayarak sudan sorular soruyordum. Gözüme gereksiz görünen konuşmaları metinden çıkardım. Geri kalanını ise kronolojik sıraya az çok uygun kalmaya çalışarak temalara göre sınıflandırdım ve kolay okunabilir hale getirmeye uğraştım. Bilindiği üzere, bir kayıt cihazının sakladığı sözler düzgün
biçimde yazılmış bir anlatıya pek yaklaşamıyor. Ancak konuştuklarımızı yazı diline uygun şekilde baştan yazmak da istemedim, doğallığını korumayı tercih ettim.

Simone de Beauvoir

Yazar hakkında

(9 Ocak 1908 – 14 Nisan 1986)

İlköğretimini Katolik okullarında gördü. Babasının yönlendirmesiyle 1925’te matematik, felsefe, edebiyat ve dil alanlarında yükseköğrenimine başladı. 1928 yılında Sorbonne’dan diploma alan dokuz kadından biriydi. École Normale Supérieure’de felsefe öğretmenliği sınavlarına hazırlanırken hayat arkadaşı olacak Jean-Paul Sartre’la tanıştı. 1929-1943 arasında, Marsilya, Rouen, Paris gibi şehirlerde lise öğretmenliği yaptı. 1943 yılında yazdığı Konuk Kız ilk edebi eseri olarak görülür. Ardından Başkalarının Kanı (1945), Bütün İnsanlar Ölümlüdür (1946), Mandarinler (1954 Goncourt Ödülü), Güzel Görüntüler (1966) ve Yıkılmış Kadın (1968) geldi. Bir yazar için yaşamın mutluluğu ile yazmanın gerekliliği arasında seçim yapmanın imkânsız olduğu fikri otobiyografik yazılarının temelini oluşturdu. Bir yanda paylaşılan bir mutluluk öte yanda da hayat kurtaran bir sıkıntı varken, kendini eserlerinin nesnesi yaparak bu ikilemden biraz olsun kurtuldu. Dünya çapındaki feminist hareketin kaynak eseri olmuş İkinci Cins (1949) kitabının dışında de Beauvoir’ın birçok felsefi ve teorik metni vardır. Elli bir yıllık hayat arkadaşı Jean-Paul Sartre’ın ölümünden sonra Simone de Beauvoir Veda Töreni (1981) ile Sartre’la mektuplaşmalarının büyük bir kısmını yayımladı. Ölümüne kadar, Sartre’la birlikte kurdukları Les Temps Modernes dergisine katkıda bulunmaya ve feminizm hareketiyle olan dayanışmasını da her fırsatta çeşitli yollarla göstermeye devam etti.

edebiyathaber.net (8 Mayıs 2023)

Yorum yapın