Sedat Sezgin’e 6 soru | Can Öktemer

Temmuz 31, 2020

Sedat Sezgin’e 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Aslında birçok kitabı birlikte okuyanlardanım. Elimin altında çoğu zaman bir roman vardır, yanında mutlaka bir öykü ve şiir kitabını da bulundururum, tabii bunlara harç olarak da genellikle bir edebiyat eleştirisini eklemeden duramam. Bana mail attığınızda ise elimde Anna Karenina duruyordu, yıllar sonra başka çeviriden yeniden okuyorum bu romanı. Benim için Tolstoy çok değerli bir bilge, tüm yazdıklarını sindirmek istiyorum, elbette bu mümkün olmayabilir. Yine de söylemeden duramayacağım: Kutsal diye bugün tabir edilen kitaplar yerine Tolstoy’un yazdıklarını okumuş olsaydık muhtemelen dünya şimdi olduğundan çok daha yaşanılır ve güzel olurdu. Coğrafyamıza bakın, her gün öldürülen kadınlara bakın, Anna Karenina’yı anlamış biri bu cinayetleri yapabilir miydi? Tolstoy Anna karakterinde kadının çıkmaz sokağını muhteşem bir biçimde anlatmış, çok az eser bunu başarabilmiştir, belki de buna yakın bir eser henüz yazılmamıştır da. Tam da bizim bu lanetli coğrafyamıza ilaç gibi gelebilecek bir roman, tabii erkekler daha çok okumalı, lanetin kaynağı biraz da onlar.   

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Mutlu aileler birbirine benzer, mutsuz her aile kendince mutsuzdur.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Benim birçok kaynağım var bu konuda. Tavsiye de alırım, kitap eklerine de bakarım, çevirmenin önerisini de kabul ederim. Hatta sevdiğim bazı yazarların dipnotları bile bana yön vermiştir. Tabii her ay yarım bıraktığım birçok kitap oluyor, bu da her okurun kendi yazarına ulaşma yolundaki çilesi sanırım.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Keşke buna benzer iyi kitaplara daha çok rastlayabilseydim dediklerim daha çok var. Okumak sanırım beni daha çok cezp ediyor.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Üniversite yıllarında, elbette bugün de olduğu gibi önce arkadaşlarıma okuturum. Gerçi son zamanlarda herkes fazla meşgul.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Sessizlik bazen lüks gelebilir. Önemli olan tüm engellere rağmen direnmektir, yaşamın her alanında olduğu gibi.

edebiyathaber.net (31 Temmuz 2020)

Yorum yapın