Sayıların saldırısı: “Matematiksel İmha Silahları”

Temmuz 17, 2020

Sayıların saldırısı: “Matematiksel İmha Silahları”

Cathy O’Neil’in “Matematiksel İmha Silahları” adlı kitabı, Akın Emre Pilgir çevirisiyle Tellekt tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hem birey hem de toplum olarak geleceğimizi şekillendiren kara kutu modellerinin; yani matematiksel imha silahlarının özgeçmişleri nasıl sıraladığını, kimlere nasıl kredi verdiğini (veya vermediğini), çalışanları nasıl değerlendirdiğini, seçmenleri nasıl hedeflediğini ve sağlığımızı nasıl izlediğini göz önüne seren O’Neil, modelcileri ve politikacıları algoritmalarla ilgili daha fazla sorumluluk almaya davet ediyor.

Algoritma çağında yaşıyoruz. Yaşamlarımızı etkileyen kararlar –okula gittiğimiz yer, araba kredisi alıp almadığımız, sağlık sigortası için ne kadar ödeyeceğimiz– insanlar tarafından değil matematiksel modeller tarafından veriliyor. Teoride bunun daha fazla adalet sağlaması gerekir çünkü bu şekilde herkes aynı kurallara göre değerlendirilmiş olur, dolayısıyla önyargı ortadan kalkar.

Cathy O’Neil, aslında bu durumun tam tersinin yaşanmakta olduğunu söylüyor. Bugün kullanılan modeller, şeffaflıktan ve tartışılabilir olmaktan çok uzaklar. En rahatsız edici olansa, ayrımcılığı güçlendirmeleri…

“Demokrasi için zehirli bir kokteyl” yaratan Büyük Veriler’in karanlık tarafına hoş geldiniz!

Yine de günün sonunda, hayatlarımızı yöneten modeller hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak bize kalmış. Matematiksel İmha Silahları zor soruları sormamıza, gerçeği ortaya çıkarmamıza ve değişim talep etmemize yardımcı olacak.

CATHY O’NEIL, veri bilimci ve mathbabe.org blogunun yazarı. Harvard Üniversitesi’nden matematik doktorası  aldıktan sonra Barnard Koleji’nde dersler verdi. Ardından özel sektöre geçip D.E. Shaw isimli serbest yatırım fonu için çalışmaya başladı. Daha sonra çeşitli girişimci firmalarda veri bilimci olarak görev yaptı. Buralarda insanların satın alma davranışlarını ve web sitelerinde yapacakları tıklamaları öngören modeller kurdu. Columbia’da Lede Veri Gazeteciliği Programı’na başladı ve Doing Data Science [Veri Bilimini Yapmak] adlı kitabı yazdı. O’Neil her hafta Slate Money isimli podcast programında yer alıyor.

AKIN EMRE PİLGİR, 1987’de Denizli’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktora eğitimine devam eden Pilgir, serbest tercüman olarak çalışıyor. Zygmunt Baumann kitaplarının yanı sıra Paul D’Amato, Nicolas Whapshott, Peter Frase, Immanuel Ness, Charlie English, James C. Scott gibi yazarların kitaplarını Türkçeye çevirdi.

edebiyathaber.net (17 Temmuz 2020)

Yorum yapın