Sarnıç Öykü’de bu ay “Esneyen Adam” var

Mayıs 30, 2013

Sarnıç Öykü’de bu ay “Esneyen Adam” var

Sarnıç Öykü’de bu ay Feryal Tilmaç’ın öykü kitabı Esneyen Adam var. Didem Görkay’ın Tilmaç’la söyleşisi ve Barış Acar, Fadime Uslu imzalarını taşıyan yazılar, özellikle Esne­yen Adam’ı okuyanlara başka açılar sunuyor.

Sarnıç Öykü’nün bu sayısında çeviri öykülerden ilki Sergey Dovlatov imzasını taşıyor: “Ariel.” Sergey Donatoviç Dovlatov (1941, Ufa-1990, New York), Rus kısa öykü yazarı, romancı, gazetecisidir. Nobel edebiyat ödüllü göçmen Rus yazar İosif Brodski, Dovlatov’dan şöyle söz ediyor: “Bir yığın hikâyesi ve delice bakan gözleriyle, Kırım’dan dönen Tolstoy’a benziyordu.”

Steven Millhauser’in yeni bir öykü­sü yer alıyor bu sayıda: “Bir Huzursuzluk Öyküsü.” Üçüncü öykü, Hemingway’in Çanlar Kimin İçin Çalıyor kitabını ithaf ettiği Martha Gellhorn’a ait: “Yaralılarla Görüşme.” Dördüncü çeviri öykü ise Kuruş Esedi’den: “Benim Bahçem.” 1964 yılında İran’ın Körfez kenti Abadan’da dünyaya gelen Esedi’nin öykülerinin çoğunda öykü karakterinin peşinde olduğu ve çözmeye çalıştığı bir sır var.

Damla-lık’ta Billur Şentürk’ün derlediği kısa haberlerin yanı sıra, Şenay Eroğlu Aksoy ile 2012 yılında çıkan Evlerin Yüreği adlı kitabı üzerine yapılan bir söyleşi de yer alıyor.

Kült kitap bölümünde ise Nil Sakman’ın Ingeborg Bachmann’ın Otuzuncu Yaş kitabını inceleyen ya­zısı var.

Öykü Vitrini’nde ilk olarak Mayıs Ayında gerçekleşen 3. Uluslararası Ankara Öykü Günleri’ni in­celeyen, daha sonra Edebiyat Ortamı’nın hazırladığı Öykü Yıllığı’nı mercek altına alan Kadir Yüksel, son olarak öyküye ağırlık veren başlıca dergileri köşesine taşıyor.

Sarnıç Öykü, D&R, Nezih, İnkılâp, İmge, Pandora, Kitapsan, Remzi, Mephisto, Kırmızı Kedi, Pengu­en, Ada, Seyhan, Dost, Turhan, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ve diğer tüm kitapçılarda.

edebiyathaber.net (30 Mayıs 2013)

Yorum yapın