Nuri Kurucu’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Kasım 9, 2022

Nuri Kurucu’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Okumayı çok seven insanların akıllarının köşesinde bekleyen bir yazma arzusu ile yaşadığına inanıyorum. Kimisi bunu görmezden gelebiliyor, kimisi ise okuduğu her öykü sonrasında bu arzunun içinde kabardığını hissediyor. Ben ikinci gruba giriyorum.

Yaklaşık on yıl önce, bende uyandırdığı sürekli okuma isteği sebebi ile en sevdiğim yazarlardan olan Stephen King’in Yazma Sanatı kitabını bitirir bitirmez bilgisayarın başına geçip yazmaya başladım. Yazdıklarımın iyi olduğunu düşünmeye cesaret edene kadar yüzlerce deneme, araştırma ve gözlem yaptım. Ama bunların bu soru ile hiç alakası yok, değil mi? (Yazar burada mahcup mahcup gülümsüyor.)

Son yıllarda, kızımın hikâye dinleyecek ve okuyacak yaşa gelmesi sebebiyle eve alınan kitaplara bir çeşit daha eklendi. Doğal olarak benim önüme de yeni bir dünya serildi. Kızımın bazı kitaplara gösterdiği yoğun ilgiyi de biraz kıskandım sanırım. Çocukların beğendiği hikâyelere gösterdikleri orantısız ilgi çok keyifli çünkü…

O zamana kadar hiç düşünmediğim çocuklar için yazma arzusu bundan sonra başladı.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Doğrusunu söylemek gerekirse ilk okuduğum kitap çocuk kitabı mıydı, yoksa ansiklopediler miydi hatırlamıyorum. 

Tam olarak kaçıncı sınıfta başladığımı anımsamasam da ilkokulumuzdaki mütevazı kütüphaneye sürekli gittiğimi ve bir sürü şey okuduğumu hatırlıyorum. Ansiklopediler, Kemalettin Tuğcu, Ömer Seyfettin… Eminim hayatıma iyi ya da kötü etkileri olmuştur hepsinin. Ama aklımda kalan ilk kitap Şeker Portakalı (José Mauro de Vasconcelos).

Bende bıraktığı izlere gelirsek, bunlara kelimelerim yetmeyebilir. Aslında Zeze gibi sevgiye muhtaç bir çocukluk geçirmedim ama o zamanlar yaşadığım kasabada benzer yaşam süren çok arkadaşım vardı; belki o etkilemiştir. Belki de yakın yaşlarda olduğumuzdan veya kayıplarla benzer şekilde baş ettiğimizden etkilenmişimdir, bilmiyorum. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Okumayı seviyorsanız bu soruya hayır cevabını vermeniz imkânsız. O kadar çok severek okuduğum kitap var ki…

Fakat…

Hepsini ben yazsaydım bu harika çeşitliliğe sahip olamazdık. Bu yüzden kendimle çelişip hayır diyorum. Her yazar kendi dünyasıyla güzel.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Şu sıralar, akşamları kızımla Noel Domuçu ve Jack’in Müthiş Macereları‘nı okuyoruz. 

Bunun yanında, gerek okul kitaplığından gelen gerek kendi kütüphanemizde bulunan günlük olarak okuduğumuz kitaplar da var. Bazılarını beğeniyoruz, bazılarına bayılıyoruz…  Daha iyi olabilirdi dediklerimiz de oluyor. 

Doğrudan kitap ismi vererek olumlu ya da olumsuz eleştiri yapmaktan bilerek kaçınıyorum. Hem işim bu değil hem de her çocuğun keyif aldığı anlatım tarzı ve okumak istediği hikâye türünün farklı olabileceğine, buna saygı duymak gerektiğine inanıyorum.

edebiyathaber.net (9 Kasım 2022)

Yorum yapın