Sadeleşerek anlam kazanan hayat: “Walden”

Kasım 7, 2022

Sadeleşerek anlam kazanan hayat: “Walden”

Henry David Thoreau’nun “Walden” adlı kitabı, Mahir Ünsal Eriş çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Belli bir olay örgüsüne sahip olmayan ve on sekiz derlemeden oluşan Walden, insanı özünü bulmaya iten, insanlık tarihinin her noktasında anlam ifade edebilecek bir başyapıt.

İster kıyafet olsun ister arkadaş, yenilerini almak için zahmete girmeyin. Eskileri dönüştürün, eskilere dönün. Kıyafetlerinizi satın, düşüncelerinizi tutun.
 
Doğa ve insanın özünde iyiliğin yattığına inanan Thoreau, belki bu iyiliği keşfetmek, belki doğayla bütünleşmek, belki de sade bir yaşam sürmek arzusuyla dostu Emerson’a ait arazide iki yıllığına inzivaya çekilir. Massachusetts yakınlarındaki Walden Gölü kenarında kendine bir kulübe inşa eden Thoreau, burada zaman geçirdikçe insanın çevresini ve yaşantısını gereksiz birçok nesne ve olguyla doldurduğu kanısına varır. Başarı, moda, siyaset, para gibi kavramlar toplumdan uzaklaştıkça anlamsızlaşır. Transandantalizmin öncülerinden Thoreau’ya göre, insan ancak sadeleştikçe evrenin yasalarını daha iyi kavrayacak; yoksulluk, yalnızlık, güçsüzlük gibi sorunları ardında bırakacaktır. Walden bir vahşi yaşam methiyesi değil, insanı özünü bulmaya iten, insanlık tarihinin her noktasında anlam ifade edebilecek bir başyapıttır.

#dünyaklasikleri #amerikanklasikleri #doğa #inziva #içebakış

Dizi: Klasikler
Tür: Düşünce
Sayfa sayısı: 352
Fiyat: 60,00 TL

HENRY DAVID THOREAU, 1817’de Massachusetts, Concord’da doğdu. Harvard Üniversitesi’nden mezun oldu, devlet lisesinde ders vermeye başladı. Öğrencilere fiziksel ceza vermeyi reddettiği için kısa süre sonra istifa etti. Ailesinin kurşunkalem fabrikasında çalışmaya başladı. Amerikan “aşkıncılığı”nın önemli temsilcilerinden Ralph Waldo Emerson’ın yeğenlerine ders vermeye başladı. 1845’te Emerson’ın Walden Gölü yakınlarındaki arazisinde kendine bir baraka inşa ederek orada yaşamaya başladı. Bu deneyimden yola çıkarak 1854’te yayımlanan ve yürümek üzerine bir felsefe metin olma niteliği taşıyan Walden: Ya da Ormanda Yaşam‘ı kaleme aldı. Meksika-Amerika Savaşı’nı ve köleliğin kaldırılmamasını protesto ederek vergi ödemediği için barakasında tutuklanarak hapse atıldı. Bu deneyimin ardından da, Gandi’den Martin Luther King’e birçok lideri derinden etkileyen ve siyasi literatüre aynı adlı kavramı kazandıran Sivil İtaatsizlik yapıtını yazdı. 1837- 1861 yılları arasında kesintisiz tuttuğu günlükleri ölümünden sonra 16 cilt halinde yayımlandı. Bir düşünür, biliminsanı ve doğa gezgini olan yazar 1862’de Condord’da öldü.
 
MAHİR ÜNSAL ERİŞ, 1980’de Çanakkale’de doğdu. Arkeoloji ve tarih okudu. Hayatını çeviriler yaparak ve yazarak sürdürüyor. Gençlerbirliklidir; söylenişi bile güzel. Kitapları: Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde… (2012), Olduğu Kadar Güzeldik (2013) (60. Sait Faik Hikâye Armağanı), Dünya Bu Kadar (2015), Benim Adım Feridun (2016), Öbürküler (2017), Kara Yarısı (2019), Sarıyaz (2019), Diğerleri (2020) ve Gaip (2022).

edebiyathaber.net (7 Kasım 2022)

Yorum yapın