Romanyalı şair Mihai Firică’nın şiirleri Türkçe’de

Kasım 13, 2023

Romanyalı şair Mihai Firică’nın şiirleri Türkçe’de

Mihai Firică’nın şiir kitabı “Gezgin Yılanın Dili” Şiirden Yayıncılık tarafından Ersin Engin çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Günümüz Rumen Edebiyatının önemli temsilcilerinden şair Mihai Firică’nın ödüllü şiir kitabı “Gezgin Yılanın Dili” Metin Cengiz’in editörlüğünü yaptığı Şiirden Yayıncılık etiketiyle yayımlandı. Ersin Engin tarafından Türkçeleştirilen şiirlerin bir kısmı Şiirden Edebiyat Dergisinin son sayılarında okurla buluşmuştu.

Romanyalı şair Mihai Firică, 26 Temmuz 1970’de Romanya’nın Craiova kentinde doğdu. Edebiyat, Tarih ve Hukuk eğitiminin ardından Uluslararası İlişkiler Yönetimi alanında Yüksek Lisansını tamamladı.

Aynı zamanda tanınmış bir gazeteci ve televizyon programcısı olan Firică, 1989 yılında ilk şiirlerini. Şiirleri İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Arnavutça, Sırpça, Macarca, Japonca, Bulgarca ve Türkçeye çevrildi.

“Kısa Biyografi” kitabı (1996) ile şiir alanında ilk kez “Mihai Eminescu” Uluslararası Akademi Ödülü’nü kazandı. İkinci şiir kitabı Gezgin Yılanın Dili (1997) “Marin Sorescu” Ödülünü ve Romanya Yazarlar Birliği- Craiova Şubesi Şiir Ödülünü aldı.

2006 yılında, “Gezgin Yılanın Dili” kitabının gözden geçirilmiş baskısı Rumence ve İngilizce olarak yayımlandı. 2017 yılında “Son Günler ve Sonrası” şiir kitabını, 2022 yılında ise “Acı Badem Kokulu Aşk” adlı yeni şiir kitabını yayımladı.

Gazetecilik faaliyeti olarak yazdığı kitapları “Güveli Böcek Evi” 2004’te “Alçaklar Hanedanı” 2010’da ve Romanya Bulmacası 2015 yılında yayımlanmış ve bu üçleme içerdiği sosyo-politik analizin keskinliği ve doğruluğu konusunda uzman eleştirmenler tarafından tam not alan eserler olmuştur.

Edebi ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Romanya’dan birçok prestijli ödüle layık görülen Mihai Firică Mart 2023’te Romanya Yazarlar Birliği Craiova Şubesi Başkanlığına seçilmiştir.

Arka Kapaktan

Suyun Üstünden Geçmek

oradaki taşlar suyun üstünde yüzer

o kadar sıradan ki

sanki kıyamete inanmayan kimse yokmuş gibi

taşlardan bahsediyorum

suyun üstünden geçmekten

o karanlığın içinden belirir

sıcak tutar bizi

Mihai Firică “Gezgin Yılanın Dili”

edebiyathaber.net (13 Kasım 2023)

Yorum yapın