“Rıza” Gerçek bir hayat hikayesi…

Ağustos 16, 2023

“Rıza” Gerçek bir hayat hikayesi…

Ayfer Savaş Aydın’ın Rıza adlı kitabı Destek Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Mutlu olma ihtimalini hiç unutmadı

Çok genç yaşta amansız bir hastalık yüzünden hayatını kaybeden sevgi dolu, herkes tarafından da çok sevilen, sayılan bir dayı ve onunla aynı hastalığın pençesine düşüp bu mücadeleden zaferle çıkan bir yeğenin yolculuğu. Yeğen mücadelesine devam ederken küçük yaşta kaybettiği dayısının hayatını, dayısının hastalıkla mücadele sürecini, ailesinin köklerini araştırmaya başlar. Araştırdıkça yıllardır içinde hissetiği boşluğun, dayısına karşı hissettiği büyük sevgi ve hayranlığın nedenlerini tek tek bulur. Yeğen, hikâyesini tüm dünyayla paylaşmak, dayısını sevenleriyle ölümsüzleştirmek ve dayısıyla el ele “Bu dünyada biz de varız…” demek ister…

Rıza henüz yirmi dört yaşında yarım kalan hayallerini, ideallerini ve aşkını büyük bir enkazın altında bırakarak ayrıldı bu dünyadan. 

“Ardında bıraktığı 78 kuşağının siyasi kimliği, kimliği için mücadelesi, vatanına kazandırdıkları, vatanı uğruna kendinden yitirdikleri, gözü açık hayata veda ederek aşkına kavuşamaması, rehberi olan Denizlere kavuşması, hafızasında götürdüğü ama onca insanın hafızasına ilmek ilmek kazıyarak miras bıraktığı yakılan çuvallar dolusu kitaplarının külleri de enkazın altında unutulmaya terk edilenlerdendi.”

Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan bu kitabı okurken yarım kalan bir hayatı yaşamanın mı yoksa gidenin ardında kalmanın mı daha acı olduğunu düşünecek, ölümsüz aşkın varlığına tanık olacaksınız.

Ayfer Savaş Aydın’ın yazdığı Rıza Destek Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak Yazısı:

“HAYATI YARIM BIRAKIP DA GİTMEK Mİ YOKSA HAYATTA KALIP KOCAMAN BİR ÖMRÜ GİDENİN EKSİKLİĞİ İLE YAŞAMAK MI DAHA ACI?”

“Hayatını tepetaklak eden kanserle boğuşan yazar bilmediği köklerine doğru yola çıkar. Bu yolculuk, yaşamındaki zorluklara çare olmaktan öte yeni sıkıntıların kapısını açar. Geçmişin derinliklerine indikçe kırılganlıklarının, zaaflarının kaynaklarını da bulmaya başlar. Varlığındaki anlam arayışının en önemli durağına geldiğinde dayısı Rıza’nın yaşamıyla karşılaşır. Yirmi dört yaşında aynı kanser türünden ölen dayısının yaşadığı büyük aşk, devrim peşindeki hayatının da yansımasıdır. Yazar, dayısına hep gizliden gizliye duyduğu hayranlığın nedenlerini çözmeye başlar. Bu yeni yaralar ve yeni kabuklar demektir. Ama bilir ki yara kıymetlidir. Dayısının yarasıyla kendisi iyileşir.

Ayfer Savaş Aydın ne yaptığını iyi biliyor. Yaratıcı yazının yaralardan doğduğunun farkında. Anlattığı hepimizin yarası, başkasından yola çıkarak kendimize kabuk aradığımız. Bu romanın kabuğu Rıza dayı. O hepimizin yarası. O hepimizin dayısı.”

­ Hakan Akdoğan

Yazar Hakkında:

Ayfer Savaş Aydın, 1972 yılında Kastamonu’da doğdu. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nden 1993 Haziran’ında mezun oldu. 1994 Ocak ayından beri kamuda çalışmaktadır. Kamu çalışmaları sırasında; uzun süre Avrupa Birliği (AB) mevzuatına adaptasyon kapsamında, mevzuat ve altyapıya ilişkin çalışmaları yürütmüş, birçok AB projesinde sorumlu olarak görev almış, ardından sektörle ilgili farklı alanlarda da çalışmalarına devam etmiştir.

2017 Mart ayında başlayan kanserle mücadele süreci, 2019 Eylül ayına kadar sürmüş, 3 yılda 3 farklı kanser vakasıyla yüzleşmiş, 4 ameliyat geçirmiş ve en son evre kanser hastası olarak tedaviler görmüştür. Halen kontrol altında olmakla birlikte kanserle mücadelesini başarıyla tamamlamıştır. Bu başarı; öncelikle hayata bakışı, zorluklar karşısındaki mücadele gücü ile kendisine ait olup, diğer büyük katkılar ise her anında yanında olan sevgi dolu ailesi ile mesleğini severek ve başarıyla yapan doktorlarıdır.

Tedavilerin ardından yazma ve okumanın iyileştirici sürecine kendini teslim etmiştir.

Bu süreçteki ilk deneyimi olan MasterCamp Usta Yazarlarla Yazarlık Akademisi’ni tamamlayarak, kanserle ilgili yaşadığı deneyimleri paylaşmak amacıyla Gücüne Gelsin adlı kolektif kitapta “Hayatın Sınavları” adlı hikâyesini yazmıştır.

Yazarlık yolunda en büyük şansı Hakan Akdoğan ile tanışmasıdır. Hakan Akdoğan’ın yazarlık ve derin okuma atölyelerini Studio Gaia aracılığıyla 2021 yılından bu yana takip etmektedir. Hakan Akdoğan’ın derin dünyasında öğrendiklerini pekiştirmek amacıyla felsefe, sosyoloji ve tarih okumaya karar vermiştir.

Studio Gaia’nın öncülüğünde 2022 yılında Eylül adlı kolektif kitapta “Yeniden Doğuş” adlı öyküsüyle yer almıştır. Yazarlık yolculuğunda farklı atölye çalışmalarına katılmıştır.

Halen iş yaşamı ile birlikte Hakan Akdoğan’ın yazı ve derin okuma atölyelerine devam etmekte, ayrıca İstanbul Üniversitesi Felsefe, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji ve Atatürk Üniversitesi Tarih bölümlerinde okumaktadır.

Evli ve yetişkin bir çocuk annesidir.

edebiyathaber.net (16 Ağustos 2023)

Yorum yapın