Daniel Moyano’dan Arjantin, yoksulluk ve büyümeye dair öyküler

Şubat 5, 2024

Daniel Moyano’dan Arjantin, yoksulluk ve büyümeye dair öyküler

Daniel Moyano’nun Timsahın Kutusu adlı kitabı Metinlerarası Kitap tarafından İnci Kut çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

XX. yüzyılın ikinci yarısında Arjantin edebiyatının hiç kuşkusuz en özgün eserlerini vermiş olan değerli yazar ve viyolonist Daniel Moyano, bu kitapta bir araya gelen öykülerinde, zor koşullar altında geçirdiği çocukluk anılarından esinlenerek yaşadıklarını ve belleğine kazınmış tanıklıklarını bizlere aktarıyor. Bunların çoğu, Arjantin’in kırsal kesiminde ya da küçük şehirlerinde anasız babasız kalıp istenmediği yoksul akraba evlerinde sığıntı olarak yaşayan çocukların izlenimleri ve duygularıyla dolu. Moyano’nun kendi yaşam deneyiminin içinden çekip çıkardığı konular ve kişiler, insanoğlunun başına gelebilecek sosyal, kültürel, ekonomik ya da politik sıkıntıların çevresinde hayat buluyor.

Moyano’nun eserlerinden pek çoğu başka dillere de çevrilip basıldı. Öyküleri çeşitli antolojilerde yer alan yazar, yurt içinde ve dışında pek çok edebiyat ödülünün de sahibi oldu. Bunların arasında Türkçeye de çevrilip yayımlanan El halcón verde y la flauta maravillosa (Yeşil şahin ve sihirli flüt) adlı öyküsüyle 1985 yılında “Juan Rulfo” Anlatı Ödülü’nü kazanan yazarın El oscuro adlı romanı, seçici kurulunda ünlü Kolombiyalı yazar García Márquez’in de bulunduğu Sudamericana yayınevinin Primera Plana Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Arjantin’in önde gelen yazarlarından biri olan Julio Cortázar, Moyano’nun El vuelo del tigre (Kaplanın uçuşu) adlı romanının yazarı olabilmek için bütün yazdıklarından vazgeçebileceğini ifade etmiş olması, eserlerini Türk okuruyla daha fazla buluşturmayı amaçladığımız bu değerli yazarın, edebiyat tarihinin tozlu sayfaları arasında unutulup gitmeye layık olmadığının en güzel kanıtıdır.

İnci Kut

edebiyathaber.net (5 Şubat 2024)

Yorum yapın