Riko ve Oskar’la “derin düşündürücü” maceralar

Aralık 5, 2019

Riko ve Oskar’la “derin düşündürücü” maceralar

Andreas Steinhöfel’in yazdığı, Peter Schössow’un resimlediği 4 romandan oluşan “Riko ve Oskar” serisi, 10 ve üzeri yaş grubu için Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Riko ve Oskar’la doludizgin serüvenler…

Alman çocuk ve gençlik edebiyatının yıldız kalemlerinden Andreas Steinhöfel’in otuzdan fazla dile çevrilen “Riko ve Oskar” serisinin yakın geçmişte okurlarla buluşan dördüncü ve son kitabı Riko, Oskar ve Gökteki Cennet’in ardından, serinin ilk üç halkası, gözden geçirilmiş metinleri, Peter Schössow’un incelikli resimleri ve sert kapaklı özel koleksiyon baskılarıyla yeniden raflara geliyor.

Farklılıkların zenginliğine yaptığı vurgu ve macera dozunu hiç düşürmeyen eğlenceli üslubuyla hemen her yaştan okurun ilgisini çekmeyi başaran “Riko ve Oskar” serisi, “derin yetenekli” kahramanımız Riko ile üstün yetenekli can dostu Oskar’ın sınır tanımaz arkadaşlıklarını her serüvende bambaşka bir boyuta taşıyor.

Yarattığı edebiyat evreninde, ötekileştirilmiş, dışlanmış karakterlere hayat vermesiyle tanınan Steinhöfel’in yüzbinlerce kitapseveri etkisi altına alan bu klasikleşmiş serisi, sürükleyici hikâyesinin yanı sıra önemli toplumsal konulara da değinerek çocukların yaşadıkları çağın gerekliliklerine uyum sağlamalarına önayak oluyor.

“Bu öyküde çok güzel bir mesaj daha var. Bazen tek umudunuz sizi seven, sizi sevdiği için pes etmeyecek olan o tek kişidir. Böyle bir kişisi olanlar, ister üstün zekalı ister yavaş zekalı olsunlar, çok ama çok şanslı kişilerdir…”

Ayfer Gürdal Ünal, Dünya Kitap

RİKO, OSKAR ve DERİN GÖLGELER (1. KİTAP)

Riko o ufak makarna tanesini bulmasaydı bunların hiçbiri olmayacaktı.

Oskar o tuhaf kaskını takıp sokaklarda dolanmasaydı bu dostluk hiç doğmayacaktı.

Ve Riko’nun öğretmeni ondan bir kompozisyon istemeseydi bu kitap belki de hiç yazılmayacaktı!

Alman yazar Andreas Steinhöfel’in bol ödüllü kitabı Riko, Oskar ve Derin Gölgeler, çocuk kaçıran adamlardan, “derin” ve “üstün” yetenekli çocuklara uzanan, heyecan dolu kurgusunun yanında kahkahayı da hiç eksik etmeyen, eğlenceli olduğu kadar da “derin düşündürücü” bir macera.

Türkçeleştiren: Kâzım Özdoğan

Tadımlık>>>

RİKO, OSKAR ve DEFOLU KALPLER (2. KİTAP)

Riko, ucuzcu çocuk kaçırıcısını yakalattıktan sonra günlüğüne devam etti.

Oskar, kafasındaki kaskı çıkardı ama onun yerine suratından bile büyük bir gözlük taktı.

Ve iki kafadar, Riko’nun annesinin de dâhil olduğu feci tehlikeli bir maceranın tam kalbine düştü!

Andreas Steinhöfel’in gerçekçi kaleminden çıkan Riko, Oskar ve Defolu Kalpler, serinin ikinci kitabında heyecanın dozunu daha da artırıyor; aile ilişkilerine, yakın dostluklara ve farklılıkların güzelliğine dikkat çekerek okurunu yepyeni bir maceraya sürüklüyor.

Türkçeleştiren: Kâzım Özdoğan

RİKO, OSKAR ve ÇALINTI TAŞ (3. KİTAP)

Riko, annesini büyük bir beladan kurtardı ama bu kez de bir taş hırsızının peşine düştü.

Oskar, babasıyla arasını düzeltmenin yollarını ararken, yürüdüğü yolda birden geçmişini buldu.

Ve arkadaş olduktan sonra hayatları güzelleşiveren bu iki çocuk, dostluğun en zor koşullara bile direnebileceğini bir kez daha kanıtladı!

Andreas Steinhöfel’in deli dolu kahramanları, serinin üçüncü kitabında bu kez biraz da “kendilerini” arıyor; Riko, Oskar ve Çalıntı Taş, heyecan meraklısı okurlara hem büyük bir macera hem de bol bol eğlence vadediyor.

Türkçeleştiren: Suzan Geridönmez

RİKO, OSKAR ve GÖKTEKİ CENNET (4. KİTAP)

Riko, yeni doğacak kardeşinin heyecanıyla yanıp tutuşuyor.

Oskar, Riko’nun yeni arkadaşlarıyla tanışıp önce mutlu, sonra huzursuz oluyor.

Ve tam da yılbaşı arifesindeki fırtınaya denk gelen büyük koşuşturmaca, iki çocuğun içindeki gerçek kahramanları ortaya çıkarıyor!

Andreas Steinhöfel’in efsane ikilisi Riko ve Oskar, son maceraları için geri dönüyor. Duyarlılıkla örülü bu kitap, önyargıların zararını, uzatılan yardım elinin faydalarını ve hakiki dostlukların ancak doğruları söylemekten geçtiğini anlatıyor.

Türkçeleştiren: Olcay Mağden Ünal

Andreas Steinhöfel Hakkında

1962’de Almanya’da doğdu. Çocuk ve gençlik romanları yazarlığının yanı sıra çevirmenlik de yaptı. İlk kitabı Sıkı Arkadaşlar ve Spagetti Canavarı’nı 1991’de, mezun olduktan sonra yayımladı. En ünlü kitaplarından biri olan Çat Kapı, Almanya’daki pek çok okulda okutuldu. Riko, Oskar ve Derin Gölgeler adlı kitabı ile 2008 yılında “Corine Edebiyat Ödülü” ve 2009 yılında “Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü”ne layık görüldü. 2017 yılında “James Krüss Uluslararası Çocuk ve Gençlik Ödülü”nü kazanan yazar, hâlen Hesse’de yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (5 Aralık 2019)

Yorum yapın