Charles Dickens’ın ölümsüz eseri Noel Şarkısı, Celâl Üster çevirisiyle raflarda

Şubat 6, 2023

Charles Dickens’ın ölümsüz eseri Noel Şarkısı, Celâl Üster çevirisiyle raflarda

Charles Dickens’ın “Noel Şarkısı” adlı romanı, 9 ve üzeri yaş grubu için Celâl Üster çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Nesillerdir keyifle okunan ve her yaştan okurun içini ısıtan “Noel Şarkısı

Cimri mi cimri, huysuz mu huysuz bir ihtiyar olan Ebenezer Scrooge, Noel arifesinde üç hayalet tarafından ziyaret edilir. Geçmişin, şimdinin ve geleceğin hayaletleriyle kendi yaşamında manevi bir yolculuğa çıkan Scrooge, geçmişi geçmişte bırakmayı ve Noel neşesini kucaklamayı nihayet öğrenecek midir?

Onun odasıydı. Buna hiç kuşku yoktu. Ama olağanüstü bir değişime uğramıştı. Duvarlar ve tavan yemyeşil bir bitki örtüsüyle kaplanmış, içerisi dört bir yandan sarkan pırıl pırıl kirazlar ve çileklerle gökçe bir bahçeye dönmüştü. Körpe çobanpüskülü yaprakları, ökseotları, sarmaşıklar ışığı geri yansıtıyor, sanki her tarafa bir sürü küçük ayna yerleştirilmiş gibi bir görünüm doğuyordu. Bacadan yukarıya o denli görkemli bir yalım yükseliyordu ki o karanlık, taş şömine Scrooge’un ve Marley’nin zamanında da, daha önceki kışlarda da herhalde böyle bir şenlik görmemişti. Yere yığılmış olan nar gibi kızarmış hindiler, kazlar, av etleri, tavuklar, dana butları, tepeleme kavurma dolu tepsiler, süt domuzları, kangal kangal sucuklar, meyveli turtalar, Noel pudingleri, çanak dolusu istiridyeler, kızartılmış kestaneler, kırmızı yanaklı elmalar, sulu portakallar, insanın ağzını sulandıran armutlar, On İkinci Gece pastaları, mis kokulu buğuları etrafı saran punç kâseleri odanın içini bir kral sofrasına çevirmişti. Bu sofranın başında keyfi yerinde, kafası dumanlı, saltanatlı bir dev oturuyordu. Elinde tuttuğu bolluk boynuzuna benzeyen ışıltılı meşaleyi kaldırdı, kapının eşiğinden içeriyi gözetleyen Scrooge’a tuttu.

Charles Dickens Victoria Dönemi’nin en ünlü yazarlarından biri olan Charles Dickens, 1812 yılında Portsmouth’ta dünyaya geldi. Çocukluğunun ilk yıllarını “en mutlu zamanları” olarak tanımlayan Dickens, babası borçları nedeniyle hapse girince yoksullukla tanıştı. Zorlu çocukluk yılları geleceğin romancısı Dickens’ın ruhunda derin izler bıraktı. Babası hapisten çıktıktan sonra Dickens çalıştığı fabrikadan ayrılıp okul yaşamına adım attı. 1827’de okulu bitirmesinin ardından bir noterin yanında işe girdi. Bu işi yürütürken bir yandan da yazmaya başladı ve büyük bir yazar olarak ünlendi. 1870’te hayatını kaybeden Dickens, arkasında Oliver TwistBay Pickwick’in SerüvenleriDavid CopperfieldBüyük Umutlar ve Noel Şarkısı gibi dönemine tanıklık eden ölümsüz eserler bıraktı.

edebiyathaber.net (6 Şubat 2023)

Yorum yapın