Rekin Teksoy yaşamını yitirdi

Mayıs 30, 2012

Rekin Teksoy yaşamını yitirdi

Yazar, çevirmen ve sinema tarihçisi Rekin Teksoy yaşamını yitirdi…

Geçtiğimiz haftalarda organ yetmezliği teşhisiyle yoğun bakıma alınan sinema tarihçisi, yazar, çevirmen Rekin Teksoy 84 yaşında yaşama veda etti.

Teksoy, Decameron çevirisi ile İtalya Cumhurbaşkanı Kültür Şövalyeliği unvanını; İki Efendinin Uşağı çevirisiyle Avni Dilligil En İyi Çeviri Ödülü’nü, İlahi Komedya çevirisiyle İtalyan Senatosu Çeviri Ödülü’nü almıştı.

Saint Michael Fransız Lisesi,İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi ve Roma Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Rekin Teksoy, Yön, Sosyal Adalet, Ataç dergilerinde başlayarak çeşitli yayın organında sinema konusunda yazılar yazdı; Ramazan Arkın’ın sahibi olduğu Arkın Yayınevi’nin hazırladığı Sinema Ansiklopedisini ve Cumhuriyet Ansiklopedisinin yayın yönetmenliklerini ve yazarlıklarını yaptı. Birçok önemli yazarın eserini Türkçeye çevirdi.

Rosa Lüksemburg adlı oyunu, Küçük Sahne’de uzun süre sahnelenen sanatçının en önemli yapıtlarından biri; Rekin Teksoy’un Sinema Tarihi adlı kitaptır. Bu yapıt, arka kapağında belirtildiği gibi “Bugüne kadar Türkiye’de yazılmış ve yayınlanmış en kapsamlı sinema kitabı” dır. Sinematek Derneği yönetiminde görev alıp, bir ara ikinci başkanlık görevinde bulunan Rekin Teksoy, tiyatro-sinema oyuncusu Sevil Candan’la evlenip ayrıldı. Larousse Gastronomique’in de Türkçe basımının danışmanlar kurulunda yer aldı. TRT 2 televizyonunda sinema ve edebiyat programı yapan ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Sinema derslerini veren Rekin Teksoy, Decameron (İlahi Komedya) tam çevirisiyle İtalya Cumhurbaşkanı Kültür Şövalyesi sanı almıştır.

Kaynak: ntvmsnbc (30 Mayıs 2012)

Yorum yapın