Yazarın Odası: Gökçe Bilgin| Meltem Dağcı

Ağustos 12, 2021

Yazarın Odası: Gökçe Bilgin| Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık.Yazar Gökçe Bilgin’i, on üç yaşındaki oğlu Ege Tüzün’le konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

En arka odada yazar. Yazarken hiç kimseyle konuşmaz sadece yazısına odaklanır. Ayrıca birisi bir şey derse yazdığı şeyi unuttuğundan sinirlenir. Saatlerce yemek yapmaz, yazı yazmayı bıraktığında ben kendi başıma çoktan bir şeyler yemiş olurum. Ben zaten artık bazı yemekleri yapabiliyorum. O yüzden aslında annem meşgul olduğunda rahatsız olmuyorum. Bazen yazı yazarken bana bir şeyler sorar, bana yazdıklarını okur. Annem yazı yazdığı için sabah çok erken uyanır. Hafta sonları bile çok erken uyandığı için bilgisayarımda oyun oynamaya kalkamıyorum. Akşamları birlikte film izleriz. Annem sıkıcı filmleri seçer. Annem yazı yazdığı için sıkıcı filmleri seviyor.

Annenizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Annem elindeki kitaptan rastgele bir sayfa seçmemi söyler sonra da o sayfayı bana okur. Bazen okuduğumuz kitaplar üstüne konuşuruz. Annem benim kitap okuduğumu görünce çok mutlu olur. Ben en çok Harry Potter kitaplarını okumayı seviyorum.  Annemin ilk kitabı benim yaşım için uygun değil. Ama gelecek kitabını benim okuyabileceğim şekilde yazacakmış.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Şimdi yazdığı kitapta çocuk karakterleri olduğu için onlarla ilgili bana sorular soruyor. Annem yazılarını yüksek sesle okur. Ben başka bir odada olsam bile duyuyorum. Eğer aklıma takılan bir şey olursa anneme söylerim. Annem söylediklerimi not eder. Annem benimde yazı yazabileceğimi söyler. Tiyatro oyunları ve maceralı filmler yazsa daha iyi olur bence.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Kahve içmek. Yazılarını sesli bir şekilde okumak. Sarı bardakta kahve içer annem. Sadece yazı yazarken değil her zaman kahvesini sarı bardakta içer. Şimdiye kadar iki tane sarı bardağı kırıldı. Başka renkte olan bardaklarımız da var.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Sarı Odanın Esrarı,  sanırım polisiye ve bir diğeri de biz kampa giderken Define Adası’nı okuyacakmış. Televizyonumuzun yanında da adlarını hatırlamadığım başka kitapları var. Diğer kitapları da küçük odamızda. Annem çok karışık kitap okur. Her yere kitaplarını bırakır. Ve benim okuduğum kitapları da okur. Hepsini değil. Harry Potter ve Jules Verne kitaplarını okumayı sever. Ben de annem sayesinde o kitaplara alıştım.

edebiyathaber.net (12 Ağustos 2021)

Yorum yapın