Rasim Cinisli’nin anılarını kaleme aldığı “Bir Devrin Hafızası” genişletilmiş yeni baskısıyla raflarda

Nisan 28, 2023

Rasim Cinisli’nin anılarını kaleme aldığı “Bir Devrin Hafızası” genişletilmiş yeni baskısıyla raflarda

Rasim Cinisli’nin “Bir Devrin Hafızası” adlı kitabının genişletilmiş yeni baskısı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Rasim Cinisli’nin 2017 yılında yayımlanan ve çok ses getiren kitabı Bir Devrin Hafızası, genişletilmiş yeni baskısıyla okurla buluşuyor. Yayımlandığı yıl Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın kitabı seçilen Bir Devrin Hafızası’nda yine çok konuşulacak olaylar aktarılıyor. Genişletilmiş baskıda Rasim Cinisli, bazı konulara yine önemli tarihi olaylar üzerinden ve her zamanki nazik üslubuyla açıklık getiriyor. 

Öte yandan genişletilmiş baskının geliri de okumak isteyip de imkânı olmayan köylü çocuklarının eğitim masraflarına burs olarak kullanılacak. Kitabın sonunda konuyla ilgili bir mektup da yer alıyor. 

Kitap Hakkında

Erzurum’un köklü ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Genç bir üniversite öğrencisi olarak geldiği İstanbul’da kendini politik bir ortamın içinde buldu. İstanbul Hukuk Fakültesi’nde öğrenciyken dönemin önemli fikir adamlarıyla tanıştı. 27 Mayıs yargılamalarına tanıklık etti. Zorlu bir mücadele sonunda MTTB genel başkanı oldu. Kendi deyimiyle “İnançlı genç bir kadronun neleri başarabildiğinin onurlu heyecanını burada yaşadı.” Başkanlık dönemi boyunca unutulmaz faaliyetlere imza attı. Gençlik lideri olarak başarıları onu siyasetin içine çekti. Adalet Partisi’nden Erzurum milletvekili seçildi. Süleyman Demirel’e muhalif 41’ler Hareketi içinde yer aldı. Demokratik Parti’nin kurucularından oldu ve 1973 seçimlerinde yeniden parlamentoya girdi. Aktif politikaya uzun bir süre ara verdikten sonra 1990’lı yıllarda Tansu Çiller’in davetiyle DYP İstanbul İl Başkanı oldu.  Ancak kısa süre sonra istifa etti.

İlkelerinden taviz vermemesiyle ve son derece dürüst kişiliğiyle politika sahnesinde saygınlık kazanan Rasim Cinisli, yakın tarihimizde bizzat tanıklık ettiği önemli olayları, unutulan veya unutturulmak istenen gerçekleri içeren “bir devrin hafızasını” okurla paylaşıyor.

— 27 Mayıs’ın arkasında kim ya da kimler vardı?

— Darbeler ülkenin geleceğini nasıl etkiledi?

— Milletimizin en kıymetli varlığı gençliğe nasıl kıydılar?

— Yurtdışından uzanan ellere kimler kucak açtı?

— 12 Mart 1971 Muhtırası’nın ardından Cevdet Sunay’ın “derin ve sonu karanlık bir çıkmaz” dediği tehlike

neydi?

— Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye’ye dönüşüne izin veren yasa hangi koşullarda kabul edildi?

— 12 Eylül’de Kenan Evren Türkiye’nin elindeki en büyük kozu Yunanistan’a nasıl teslim etti?

— “Başarılı olsalardı Türkleri Sibirya’ya süreceklerdi” diyen başbakan kimdi?

Kitaptan

27 Mayıs darbesinden önceki ve sonraki öğrenci olaylarının içinde bulundum. Orada başlayan mücadele beni Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) genel başkanlığına götürdü. İnançlı genç bir kadronun neleri başarabildiğinin onurlu heyecanını burada yaşadım. Darbe teşebbüslerinin, muhtıraların şiddeti sürerken milletvekili oldum. Parlamento penceresinden yurt genelinde olanları, Meclis içinde olup bitenleri, siyasetin ve siyasetçinin çeşitli çehrelerini tanıdım. Rejimi yıkarak Marksist, komünist yönetim kurmak isteyen kanlı darbe girişimlerinin nasıl engellendiğini yıllar sonra öğrendim. Demokrasilerde 1 oyun, 299 oyu nasıl etkisiz hale getirdiğinin ve bu 1 oyun devlet ve millet hayatında ne derece etkili olduğunun şahidi oldum. Politikanın gülen-ağlayan, utanan- utanmayan yüzlerini gördüm. İnsanı tabanına kadar titreten olaylar yaşadım. Yalanın, doğrunun yerine oturduğunu; fakat zaman içinde maskesinin düştüğünü de gördüm. İsmi bilinen-bilinmeyen gerçek kahramanların da, kâzip şöhretlerin de yanında oturdum. Yıl kadar uzun günlerim, günler kadar uzun saatlerim oldu…

Kitap Hakkında Ne Dediler?

İlber Ortaylı: Rasim Cinisli’nin anıları hem güzel Türkçesi hem de ülkemizin yakın dönem siyasi yaşantısına ışık tutması açısından önemli bir eser.

Ali Naili Erdem: Yerli bir ses. Milli kültürümüzle yoğrulmuş binlerce yıllık Anadolu gerçeklerini

samimiyetin süzgeçlerinden geçirerek sevdalısı olduğu insanına anlatmağa çalışan bir Alp Eren.

İsmail Müftüoğlu: Doğrusu, “Bir Devrin Hafızası”yla, ismi ile müsemma bir eser meydana

getirdiniz. Son 70-80 seneyi bir kez daha imbikten geçirerek, bilgi birikimi ile müşerref olduk. Yılların emeğini, çok güzel bir üslup içinde belleklere böylece aktarmış oldunuz. Hatırat literatüründe haklı olduğunuz mümtaz yeri de almış bulunmaktasınız.

Resul Tosun: Bir Devrin Hafızası’nı hem Anadolu insanının dünyasını tanıtan, hem 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül darbelerinin bilinmeyenlerine ışık tutan, yakın siyasi tarihimizdeki birçok olaya açıklık getiren, ayrıca siyasette dürüstlüğün ne olduğunu ve nasıl olduğunu gösteren bir kitap olarak özellikle genç siyasetçilerin okumasını tavsiye ederim.

Yavuz Donat: Bir Devrin Hafızası. Siyasete ilgi duyanlar için… Bir ders kitabı.

Fehmi Koru: Şu günlerde yeni çıkan bir hatıratı okuyorum. Rasim Cinisli’nin Bir Devrin Hafızası adıyla yayımlanan anılarını… Aslında “bir devrin” değil, birden fazla devrin hikâyesi anlattığı…

Murat Ülker: Bir baba dostu, çöküşün ardından kurulan yeni devletten son devre, Anadolu’da bir köyden günümüzde İstanbul’da bir devrin şahitliğini yapmış, bir gecede okuyuverdim. 

Yazar Hakkında

Rasim Cinisli, 1939 yılında Erzurum’un Aşkale kazasına bağlı Cinis köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzurum’da yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 27 Mayıs 1960 darbesi öncesi ve sonrası öğrenci olaylarının tanığı oldu. 18 Mart 1965’te Bursa’da yapılan Milli Türk Talebe Birliği kongresinde genel başkan seçildi. MTTB Genel Başkanlığı görevi Kasım 1966 tarihine kadar devam etti. 1969 genel seçimlerinde Adalet Partisi listesinden Erzurum milletvekili seçildi. 1971’de kurulan Demokratik Parti’nin kurucuları arasında bulundu ve DP Genel İdari Kurul üyeliği yaptı. 1973 genel seçimlerinde Demokratik Parti’den yine Erzurum milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. 1976 yılında İstanbul’a yerleşti ve siyasi çalışmalarına bir süre ara verdi. 1994’te Tansu Çiller’in davetiyle katıldığı Doğru Yol Partisi’nin İstanbul İl Başkanlığını yaptı. İstifa ettikten sonra aktif siyaseti tamamen bıraktı ve Bir Devrin Hafızası adını verdiği anılarını kaleme aldı.

edebiyathaber.net (28 Nisan 2023)

Yorum yapın