Ragıp Varol

Eylül 4, 2009

Ragıp Varol

1985 yılında Nevşehir’de doğdu.

Lise yıllarında karikatür ve resimle ilgilendi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünde öğrenim hayatına devam etmektedir.

İlk yazarlık deneyimini 2004 yılında ODTÜ’de sahnelenen tek perdelik bir oyunu ile yaşadı. Bu dönemden sonra tiyatro ile yakından ilgilendi. ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü’nün açtığı Tiyatro dersinde iki buçuk yıl eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Dramaturg Mine Acar ile çalıştı. Bu dönemde oyunculuk, reji ve yazarlık dallarıyla yoğun olarak ilgilendi. Mine Acar’ın yönettiği Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” adlı oyununda rol aldı. “Sübyandan Al Haberi” adlı skeci, “Yelkovanın Laneti” adlı tek perdelik oyunu ve “Cam Batığı” adlı oyunu kaleme aldı. Bu oyunların sahnelenme sürecinde yönetmen ve oyuncu olarak da çalıştı.

2010 yılında üniversitedeki bir grup arkadaşı ile birlikte Muhalif Sahne’yi kurdu. Büyük usta Nazım Hikmet’i ölümünün 48. Yıldönümünde anmak maksadıyla “Güzel Yüzlü Şair” adlı oyununu kaleme aldı ve 3 Haziran 2011 tarihinde ODTÜ Mimarlık Amfisi’nde sahneledi. Bu sürecin ardından ünlü İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun “Japon Kuklası” adlı tek perdelik oyununa “Franca’ya Gelen Mektup” adlı bir ön oyun yazdı. Bu oyunu da 2012 yılında ODTÜ Mimarlık Amfisi ve Ankara Meydan Sahnesi’nde sahneledi. Aynı dönemde ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu içinde aktif olarak çalıştı. Topluluğun Öykü Atölyesi’ne katıldı ve çeşitli amatör öyküler yazdı. Bu alanda kayda değer ilk çalışması 2012 Eylül ayında Edebiyat Haber’de yayınlanan “Segah” adlı öyküsüdür.

Halen ODTÜ Genç Yazarlar Topluluğu’nda Oyun ve Senaryo Atölyesi yürütücülüğü, İzmir Yenikapı Tiyatrosu web sitesinde köşe yazarlığı ve Muhalif Sahne’de yönetmenlik görevlerini üstlenmektedir.

Tüm yazıları>>>

Yorum yapın