Heykeltıraş Aykut Öz’ün “Eğleniyor muyuz” isimli sergisi CerModern’de

Ocak 4, 2021

Heykeltıraş Aykut Öz’ün “Eğleniyor muyuz” isimli sergisi CerModern’de

CerModern, heykeltıraş Aykut Öz’un tüketim toplumunu ve tüketim alışkanlıklarımızı sorguladığı çalışmalardan oluşan “Eğleniyor muyuz” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 24 Ocak 2021 tarihine kadar pazartesi günleri hariç her gün 11.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Sergide sanatçının 40 eseri yer alıyor. Kağıt, alçı ve metal eserlerin yanında “stop-motion” tekniğiyle yapılmış animasyonlar izleyiciyi tüketim alışkanlıkları ile yüzleşmeye davet ediyor.  Sanatçının sergiye dair basın bülteninde yer alan metni şöyle:

“Yaşamıyla ve gelişimiyle, kurduğu uygarlıklarla, yarattığı din, dil, kültür sanatla birlikte dünyanın en kurgusal canlıları biziz. Öyle bir hal aldı ki önce kavramsal anlamda gerçeği bulduk, bilimle temellendirdiğimizi düşündük. Mağaradan çıktığımızı zannederken duvarları haz unsurlarından örülü, renkli cafcaflı başka bir mağarada bulduk kendimizi. Şimdi neyin gerçek olduğunu bilemediğimiz muğlak bir ortamda eğlenceli, mutlu bir hayat sürüyormuşçasına bu mağarada yaşıyoruz. İhtiyacımız olmadığı halde, sahip olduklarımızın kıymetini bilmeden yenilerinin peşine düşüyoruz. En hayati olanları da ev ve araba sahibi olmak, tabi tüm bunları başkalarına en fiyakalı şekilde göstermek, bu artık bir zorunluluktur adeta. Gösteri devam etmeli tabii. Sanal paylaşım ortamlarında sürekli mutlu ve eğlenceli bir hayat sürüyormuş gibi imajlarla, beğeni beklentileriyle, takipçi skorlarıyla bir haz zorlaması içine sokuyoruz kendimizi…   Sürekli her şeyi olumlayarak  evrene pozitif enerjiler göndermek isteyenler, kısa zamanda parayı bulmak isteyenler, tensel zevklerin peşinde koşanlar, zihinsel değişimler için maddeler kullananlar, oyun peşinde koşanlar, vs. Hepimiz bunlardan en az biriyiz.

Sürekli haz ve mutluluk zorlaması içinde gerçekten ne istediğimizi, bizi neyin mutlu ettiğini anlayamadığımız bir hal içine sokuyoruz kendimizi. Hayat biraz “roller coaster” gibi, arada bir düşme hissinin de tadına varmayınca çıkış anlamını yitiriyor. Bir de  aynı anda yemek yememek lazım. Üst baş batar, ne “roller coaster”ın keyfini alırız, ne de yemeğin tadını.

‘Tüketimin ilkesinin ve erekselliğinin haz olmadığının en iyi kanıtlarından biri, bugün hazzın bir zorlama olması ve hak ya da zevk olarak değil, ama yurttaşlık görevi olarak kurumsallaşmış olmasıdır.

Tüketici-insan kendisini haz almak zorunda olan şey olarak bir haz ve tatmin işletmesi olarak düşünür. Mutlu, âşık, övgüye boğan/övgüye boğulan, baştan çıkaran/baştan çıkarılan, katılımcı, keyifli ve dinamik olmak zorunda olan olarak.

Tüketici için, modern yurttaş için yeni etikte geleneksel çalışma ve üretim zorlamasının eşdeğerlisi olan bu mutluluk ve haz zorlamasının elinden kaçıp kurtulmak mümkün değildir.’  Jean Baudrillard, Tüketim Toplumu”

Sergi, 24 Ocak 2021 tarihine kadar pazartesi günleri hariç her gün 11.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

edebiyathaber.net (4 Ocak 2021)

Yorum yapın