Günışığı Kitaplığı: 7 kitabımızın poşete sokulmasını kınıyoruz

Haziran 25, 2022

Günışığı Kitaplığı: 7 kitabımızın poşete sokulmasını kınıyoruz

Günışığı Kitaplığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 7 kitabına yönelik aldığı “muzır” ilanına karşı bir açıklama yapıp, kurulu kınadı:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun 24.06.2022 tarihinde (bugün) Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, yayınevimizin “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 7 kitabı (Aşk ve Dostluk, Beden ve Akıl, Cesaret ve Korku, Diktatörlük ve Demokrasi, İyi ve Kötü, Küçükler ve Büyükler, Oğlanlar ve Kızlar) “muzır” ilan edilmiş, bu 7 kitabın yalnızca 18 yaşından büyüklere ve poşet içinde satılabileceğine karar verilmiştir.
 
Son günlerde sosyal medyada ve bazı basın organlarında, kitapların içerikleri çarpıtılarak yapılan yalan haberler ve paylaşımlar sonucunda gelinen bu noktanın ve söz konusu kararın hukukla bağdaşmadığını düşünüyor ve kınıyoruz. Kurul kararına yönelik gerekli hukuki süreci başlatıyoruz.
 
Ortaokul düzeyinde önerilen kitaplarımıza getirilen bu yasaklamanın, hem çocukların okuma, doğru ve yapıcı bilgi edinme haklarının engellenmesine hem de okuma kültürümüzü geriletecek etkilere neden olacağı kanısındayız.
 
“Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin yazarı Brigitte Labbé, kitaplarıyla çocukların eğitimine ve gelişimine sunduğu katkıdan ötürü 2019 yılında, Fransa Eğitim Bakanlığı tarafından ülkenin en yüksek devlet nişanı olan Legion d’Honneur ile ödüllendirilmiştir. Dizinin tüm kitapları, ülkemiz de dahil yayımlandığı 25’ten fazla ülkede çocuklar kadar ebeveynlerin ve eğitimcilerin de başucu kitapları olmuştur.
 
Yayınevimiz, çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki 26 yıllık saygın uzmanlığıyla özenle seçtiği, titizlikle yayımladığı nitelikli kitapları okurlarıyla buluşturmak için emek vermeye devam edecektir.
 
Saygıyla duyururuz. 
 
Günışığı Kitaplığı

edebiyathaber.net (25 Haziran 2022)
 

Yorum yapın