Prof. Dr. Onur Bilge Kula’dan önemli bir eser daha: “Livaneli Kitabı”

Temmuz 24, 2017

Prof. Dr. Onur Bilge Kula’dan önemli bir eser daha: “Livaneli Kitabı”

Prof. Dr. Onur Bilge Kula‘nın “Livaneli Kitabı” adlı yapıtı Doğan kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Auschwitz’ten veya Şengal’den sonra şiir yazılabilir mi?” diye soruyor Onur Bilge Kula.

Ortaya çıkardığı portre ise sanatçının, bütün yıkımlara rağmen susmayan vicdanının ve şiirinin kanıtı!

Livaneli edebiyatı üzerine Türkiye’de ve dünyada birçok akademik çalışma yapıldı, tezler yazıldı. Elinizdeki kitap bu çalışmalara çok önemli ve üst düzey bir katkı niteliğinde.

Ülkemizin önde gelen edebiyat bilimcilerinden Prof. Dr. Onur Bilge Kula’dan, sanatını ve bireyselliğini daima toplumsal olanın çoğulluğundan, zenginliğinden, yaratıcılığından geçirmiş çok yönlü bir sanatçıyı, Zülfü Livaneli’yi, kendi çağlarının ve toplumlarının sürgünü olan benzerleriyle buluşturan bir çalışma. Hegel, Marx, Lukács, Brecht, Adorno, Thomas Mann ve Anne Seghers’in satırlarıyla açılan evrensel dünya, Livaneli’nin sanatının, çağı ve coğrafyayı aşan, insanlığın ortak yazgısına ulaşan gücünün kanıtı haline geliyor adeta.

Kula, Mutluluk’tan Serenad’a, Kardeşimin Hikâyesi’nden Konstantiniyye Oteli’ne, Leyla’nın Evi’nden Huzursuzluk’a, milyonlarca okura ulaşmış romanlara getirdiği zihin açıcı çözümlemeleriyle, Livaneli okurlarına, yazarın külliyatına katmak isteyecekleri bir kitap hediye ediyor.

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Onur Bilge Kula 1954 yılında Kayseri’de doğdu. 1972-1973 yılları arasında Almanya’da üniversite hazırlık öğrenimi gördü. Ankara Üniversitesi DTCF Alman Dili Edebiyatı Bölümü’nü bitirdikten sonra, Berlin Özgür Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Kültürlerarası Eğitim ve İletişim Bölümü’nde öğrenim gördü ve aynı bölümde “Almanya’da Kültürlerarası Eğitimin Bir Belirleyeni Olarak Türk Göçmen Kültürü” konulu doktora çalışmasını 1986’da tamamladı. Bölüm başkanlığı ve dekan yardımcılığı yaptığı Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde 1988’de doçent; 1993’te Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde profesör olmuş, 2000 yılına değin aynı fakültenin kurucu dekanlığını yürütmüştür. Kula, 2003’ten bu yana Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde görev yapmaktadır. 2010-2013 arasında TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü olarak görev yapan Onur Bilge Kula’nın Batı edebiyatında ve felsefesinde Türk imgesi, toplumbilim, eğitim ve kültür bilimleri, estetik, edebiyat kuramı ve dil felsefesi alanında yurtiçi ve dışında yirmiden fazla kitabı ve yüzlerce makalesi bulunmaktadır. 2005-2006 Hacettepe Üniversitesi Bilim Ödülü sahibidir.

edebiyathaber.net (24 Temmuz 2017)

Yorum yapın