Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye armağan: “Ömrümüzü Yönlendiren Rastlantıların Kavşağında İoanna Kuçuradi”

Mart 6, 2024

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye armağan: “Ömrümüzü Yönlendiren Rastlantıların Kavşağında İoanna Kuçuradi”

Elif N. Hamidi’nin yayına hazırladığı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi için hazırlanan armağan kitap, Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Uzun yıllardan bu yana edebiyat gazeteciliği yapan ve İoanna Kuçuradi’nin öğrencisi olan Elif N. Hamidi tarafından yayına hazırlanan, Ömrümüzü Yönlendiren Rastlantıların Kavşağında: İoanna Kuçuradi başlıklı armağan kitap, yolu bir şekilde Kuçuradi ile kesişen elli iki kişinin yazılarından oluşuyor ve “bir kişi olarak İoanna Kuçuradi”nin portresini ortaya koyuyor. Bir rastlantı sonucu, Kuçuradi ile yolu kesişen öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, gazeteciler, yazarlar, siyasetçiler, avukatlar, hekimler kavşaktaki “insan” Kuçuradi’yi resmediyor.

“Bir yazarı, bir ressamı, bir bilim insanını, dünya tarihine yön veren bir lideri ya da bir filozofu yakından tanımak için otobiyografiler, biyografiler, mektuplar, fotoğraflar ve elbette anılar önemli kaynaklardır. Mektuplar ya da fotoğraflar çekmecelerde, kutularda ya da hiç kimsenin aklına gelmeyecek gizli bir köşede saklanır genelde, ama anıları saklayacak gizli bir köşemiz yoktur. O nedenle hafızalardan silinip gitmemesi için anıları da yazıya dökmek, tıpkı mektuplar gibi onları da kitap sayfalarına emanet etmek gerekir” diyen Hamidi, bu armağan kitabın, yolu İoanna Kuçuradi ile kesişen elli iki kişinin anılarına sahip çıkacak bir çekmece ya da yuva görevi göreceğini söylüyor. İçtenlikle kaleme alınmış bu anılar, bir insan olarak Kuçuradi’yi yakından tanıma şansı sunuyor.

Bu armağan kitap, yolu bir şekilde İoanna Kuçuradi ile kesişen elliiki kişinin yazılarından oluşuyor ve “bir kişi olarak İoanna Kuçuradi”nin portresini ortaya koyuyor. Bir rastlantı sonucu, Kuçuradi ile yolu kesişen öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, gazeteciler, yazarlar, siyasetçiler, avukatlar, hekimler kavşaktaki “insan” Kuçuradi’yi resmediyor. 

Kuçuradi için hazırlanan bu kitaptaki yazılar, bir gün, bir şekilde, bir yerde onunla yolu kesişen kişilerin –bu kitabın yazarlarının– yaşanmışlıklarından, anılarından, hayatlarına yön veren rastlantılardan ibaret. Kitabın bütünlüğüne bakıldığında, hemen herkesin hikâyesinde “rastlantı”nın esas olduğu, gören gözlerden kaçmayacaktır. Sahra Çölü’ne düşen bir pilotun, gülüne özenle bakan Küçük Prens’le rastlaşması gibi, bu kitabın yazarları da bir gün, bir yerde İoanna Kuçuradi ile rastlaşmıştı.

Kuçuradi de tıpkı Küçük Prens’in gülüne gösterdiği özeni insanlara gösteriyor, sorumluluğun ne olduğunu biliyor, gözleri, içini görüyor bir bir her rastladığının. Okurlar da dikkatle bakacak olursa, bir insan olarak Kuçuradi’yi görecektir bu yazılarda.

Elif N. Hamidi hakkında:

2004 yılında, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın-Yayın Bölümünden mezun olan ve öğrencilik yıllarından bu yana çeşitli mecralarda muhabir, editör, genel yayın yönetmeni olarak görev yapan Elif N. Hamidi, 2018 yılında, Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Anabilim Dalı-İnsan Hakları Yüksek Lisans Programını tamamladı. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin danışmanlığında “Gazetecinin İşi, Hak Gazeteciliği ve İnsan Hakları” başlıklı bir tez yazdı. Şu an aynı üniversitede felsefe doktorası yapıyor ve İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezinde Uzman olarak görev yapıyor.

Varoluşunu yazarak gerçekleştiren Hamidi’nin kitap değerlendirme yazıları, yazarlarla yaptığı söyleşiler, hazırladığı dosya konuları ve haberler farklı mecralarda yayınlanmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (6 Mart 2024)

Yorum yapın