Peter Carnavas’ın yeni romanı “Abim Benjamin” genç okurla buluşuyor

Ağustos 16, 2023

Peter Carnavas’ın yeni romanı “Abim Benjamin” genç okurla buluşuyor

Peter Carnavas’ın yazıp resimlediği “Abim Benjamin”, 10 ve üzeri yaş grubu için Elif Ersavcı çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan ve çok sevilen Fil‘in ödüllü yazarı Peter Carnavas’tan kuşlar, kayıklar ve kardeş sevgisi üzerine hiç eskimeyecek bir hikâye.

Luke ve abisi Benjamin, yaz tatillerini Lahana Ağacı Körfezi kıyılarında geçirirler. Daha sessiz sakin olan Luke kuşları gözlemleyip resimlerini çizer. Maceraperest ve cesur Benjamin ise Atlama Ağacından suya dalış yapar. İki kardeş birbirinden çok farklı olsalar da aralarında özel bir bağ vardır.

Yerel bir yarışma, birinci olana kayık armağan edeceğini duyurunca, Luke ile Benjamin körfezi keşfetme hayalleriyle kolları sıvarlar. Derken okulların açılma vakti gelir, Benjamin’in liseye başlaması, iki kardeşin hayatına alışılmadık değişiklikler getirecektir. Yarışma tarihi yaklaştıkça çocuklar birbirinden uzaklaşmaya başlar. Abi-kardeşin eşsiz dostluğu ayakta kalmanın bir yolunu bulabilecek midir?

‘Düşünmek istemiyorum,’ dedi. Suya döndü, sonra geldiğimiz yola baktı. Muhtemelen bir kayık bulup buradan kaçmayı düşünüyordu. ‘Ya sen, küçük Lukey?’ Bebek sesiyle konuşuyordu. ‘Koca Benjamin sana göz kulak olmadan idare edebilecek misin?’
Güldüm. ‘Ciddi misin? Öğle yemeğimi kimsenin çalmayacağı günleri iple çekiyorum.’
İple çekmiyordum aslında. Kendimi Benjamin ve arkadaşları yokken okulun kapalı alanında hayal etmeye çalıştım. Önceden Benjamin hep oradaydı, gözümün ucunda, ama aynı zamanda her şeyin ortasında, tıpkı gezegenlerle çevrili güneş gibi.

Peter Carnavas İlkokul öğretmeni Peter Carnavas 1980’de Avustralya’da doğdu. Öğretmenlik yıllarında resimli çocuk kitaplarına merak sardı. Pek çok kitap yazıp resimledi; ilk çocuk romanı Fil 2018’de Queensland Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Kitapları çeşitli dillere çevrilen Carnavas, karısı, iki kızı, minik köpeği ve irikıyım kedisiyle Avustralya’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (16 Ağustos 2023)

Yorum yapın